Po kupnych zapaszek zostaje na ubraniu. Robię domową wersję i nie żałuję

Przygotowanie sajgonek to świetna zabawa, a najlepiej smakują świeżo usmażone. Kiedy robisz je w domu, możesz w pełni kontrolować użyte składniki. Te azjatyckie przekąski są idealne na nowy rok księżycowy, ale pyszne o każdej porze roku.

Sajgonki to popularne danie z propozycji kuchni azjatyckiejSajgonki to popularne danie z propozycji kuchni azjatyckiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sajgonki, znane również jako spring rolls, to popularna przystawka w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Chinach i Wietnamie. Są to chrupiące ruloniki z farszem, które można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. W domowych warunkach smakują znacznie lepiej niż kupne, a ich przygotowanie jest proste i satysfakcjonujące.

Jak smażyć sajgonki, żeby nie śmierdziało?

Tradycyjnie sajgonki smaży się w głębokim tłuszczu, co nadaje im chrupkości. Jednak coraz częściej wybiera się lżejsze wersje, pieczone lub surowe, które zachowują smak i chrupkość bez nadmiaru tłuszczu. Można je też zrobić w airfryerze. Kluczowym składnikiem jest papier ryżowy, który po namoczeniu staje się elastyczny i gotowy do zawijania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Dzięki swojemu podobieństwu do sztabek złota, te ciasno zawinięte paczuszki radości – czy to wietnamskie chả giò, filipińskie lumpia, czy tajskie po pia tod – będą cieszyć wielu świętujących nowy rok księżycowy w tym tygodniu. Sajgonki najlepiej smakują gorące i świeże, a nie odgrzewane z supermarketu, a te chińskie wersje są łatwe i przyjemne do przygotowania w domu.

Przepis na domowe sajgonki

Składniki:

  • 125 g mielonego mięsa wieprzowego, kurczaka, indyka, krewetek, sojowego mięsa mielonego lub tofu (patrz krok 1),
  • 5 g suszonych grzybów shiitake lub innych chińskich grzybów (patrz krok 2),
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, obranego i startego,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone,
  • 150 g kapusty pekińskiej lub innej kapusty,
  • 50 g marchewki,
  • 50 g pędów bambusa lub kiełków fasoli,
  • ½ łyżki oleju neutralnego, plus dodatkowy do głębokiego smażenia np. oleju sojowego,
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki lub chińskiego szczypiorku
  • 8 arkuszy do sajgonek, plus kilka zapasowych (rozmrożone, jeśli to konieczne)

Krok 1: Wybór białka

Jeśli wolisz, możesz zastąpić wieprzowinę mielonym kurczakiem lub indykiem, brązowymi krewetkami lub drobno posiekanymi małymi krewetkami (rozmrożonymi i osuszonymi, jeśli to konieczne), rehydratyzowanym sojowym mięsem mielonym lub tofu, które wchłonie wszystkie inne przyprawy, więc nie ma potrzeby przesadzać z solą i pieprzem.

Krok 2: Moczenie grzybów

Namocz suszone shiitake w ciepłej wodzie przez ok. 20 minut, lub podczas przygotowywania reszty składników. Żylaste grzyby mun również dobrze się tu sprawdzą, podobnie jak mieszanka grzybów mun i shiitake. Alternatywnie, użyj 50 g świeżych grzybów, grubo posiekanych i podsmażonych na gorącej, lekko natłuszczonej patelni, aż cała wilgoć wyparuje.

Krok 3: Przygotowanie warzyw

W międzyczasie drobno zetrzyj łyżeczkę świeżego imbiru i obierz oraz zmiażdż czosnek. Usuń rdzeń z kapusty pekińskiej (lub włoskiej lub zielonej), jeśli to konieczne, a następnie drobno posiekaj liście, aby uzyskać ok. 150 g. Umyj i zetrzyj marchewkę, a kasztany wodne lub pędy bambusa pokrój w słupki, jeśli używasz kiełków fasoli, pozostaw je w całości.

Krok 4: Smażenie warzyw

Odcedź namoczone grzyby, zachowując wodę z moczenia, a następnie grubo posiekaj. Rozgrzej olej neutralny na patelni, smaż imbir i czosnek przez minutę, dodaj przyprawę pięciu smaków i smaż przez 30 sekund. Dodaj grzyby i inne warzywa, a także ok. dwie łyżki zachowanej wody z moczenia grzybów (lub wody, bulionu lub wina ryżowego), i dodaj tofu, jeśli używasz go zamiast mięsa.

Krok 5: Wykończenie farszu

Pozostaw mieszankę warzyw do duszenia bez przykrycia, aż płyn wyparuje, a warzywa zmiękną. Dodaj sos ostrygowy, sojowy i olej sezamowy, i gotuj przez kolejną minutę. Wymieszaj z wieprzowiną, jeśli używasz, smaż do ugotowania, a następnie zdejmij z ognia. Gdy całkowicie ostygnie, wymieszaj z posiekaną cebulą dymką lub szczypiorkiem (chiński szczypiorek jest bardziej chrupiący i intensywny niż europejski).

Krok 6: Przygotowanie arkuszy

Arkusze do sajgonek można łatwo znaleźć w sekcji mrożonek większości dużych supermarketów lub u specjalistów od żywności azjatyckiej. Rozmroź je przed użyciem, nadal zamknięte w opakowaniu. Połóż jeden arkusz na czystej powierzchni roboczej z jednym rogiem skierowanym do siebie. Przykryj pozostałe arkusze wilgotną ściereczką, aby nie wyschły, i miej pod ręką miskę z zimną wodą.

Krok 7: Zawijanie sajgonek

Nałóż ok. dwie łyżeczki farszu w prostokąt tuż poniżej środka arkusza, pozostawiając przerwę na każdym końcu, następnie zawiń dolną część nad wierzch farszu. Zwiń to do środka arkusza, następnie złóż boki nad wierzch, lekko zwilżając je wodą, aby się przykleiły. Zwilż górny róg, a następnie zawiń ciasno. Powtórz z pozostałymi arkuszami i farszem.

Krok 8: Przygotowanie do smażenia

Przykryj surowe sajgonki wilgotną ściereczką, aż będziesz gotowy do gotowania (alternatywnie, zamroź je na tacy w jednej warstwie, aż będą twarde, a następnie przełóż do torby dla łatwiejszego przechowywania i smaż na głębokim tłuszczu z zamrożonych). Dodaj olej do woka lub dużej patelni, aby wypełnić ją do jednej trzeciej i podgrzej do 180°C (lub gdy małe bąbelki zbierają się wokół pałeczki zanurzonej w patelni).

Domowe sajgonki
Domowe sajgonki © Adobe Stock

Krok 9: Smażenie i podawanie

Smaż sajgonki partiami po trzy lub cztery przez ok. pięć minut każda, od czasu do czasu obracając, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony, a następnie wyjmij i osusz na papierze kuchennym. Podawaj na gorąco z dipami z czarnego octu i oleju chili, słodkiego sosu chili lub sosu Worcestershire zmieszanego do smaku z sosem sojowym i odrobiną cukru.

Sajgonki można wypełniać różnorodnymi składnikami, od mięsa mielonego, przez warzywa, po owoce morza. Popularne są także wersje z tofu dla wegetarian. Dzięki swojej wszechstronności, sajgonki są doskonałym wyborem na przekąskę lub część większego posiłku, serwowane z różnymi sosami.

Przygotowanie sajgonek w domu pozwala na eksperymentowanie z farszem i przyprawami, co czyni je idealnym daniem na spotkania towarzyskie. Warto spróbować różnych wariantów, aby odkryć swoje ulubione połączenia smakowe, które z pewnością zachwycą gości.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć