Po czterdziestce powinny być zakazane. Te produkty wyrzuć ze swojej kuchni

Im więcej lat, tym trzeba bardziej dbać o siebie i swoje zdrowie. Większą czujność trzeba też zachować na zakupach. Niektóre produkty tylko z pozoru mają wartości odżywcze. Na które z nich trzeba uważać? Podpowiadamy.

TilapiaWarto zwracać uwagę na pochodzenie ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ODU MAZZA - Oduvaldo Mazza
Dorota Gepert

Wraz z wiekiem organizm funkcjonuje inaczej. Już po 40. zwalnia metabolizm, dlatego znacznie łatwiej przybierać na wadze niż schudnąć. Znacznie zmniejsza się też przyswajalność składników odżywczych. Dlatego tak istotna jest dobrze skomponowana dieta. Najważniejsza zasada to po prostu sobie nie szkodzić. Jakie produkty eksperci od odżywiania radzą odstawić? Nie chodzi tylko o alkohol, słodycze czy fast foody, bo to oczywiste założenia zdrowej diety. W tym wieku lista produktów, które mogą prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca czy nadciśnienia, znacznie się wydłuża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Z tych produktów lepiej zrezygnować

Niektóre ryby. Choć zasadniczo dietetycy je polecają, to radzą zwracać uwagę na ich gatunki i pochodzenie. Takie jak panga czy tilapia mogą być źródłem toksyn i metali ciężkich. Mniej wartościowe są też ryby hodowlane, na przykład łosoś zawiera od 15 do 34 proc. tłuszczu, podczas gdy dziki łosoś ma go tylko 5-7 proc. Dodatkowo takie ryby mają więcej prozapalnych kwasów omega-6, które po 40. roku życia mogą zwiększać ryzyko chorób, w tym miażdżycy.

Produkty bezglutenowe. Diety eliminacyjne można stosować tylko wtedy, gdy są wskazania zdrowotne i po konsultacji z lekarzem. W innych przypadkach wykreślenie lub ograniczanie glutenu może być szkodliwe. Po 40. roku życia, gdy metabolizm zwalnia, pełnoziarniste produkty zbożowe bogate w błonnik mogą pomóc w utrzymaniu sylwetki.

Słodziki. Choć napoje bez kalorii mogą kusić, to jednak gdy zawierają sztuczne słodziki trzeba zachować ostrożność. Mogą one wręcz zwiększać ochotę na słodycze. Są od 200 do 600 razy słodsze od cukru, co może prowadzić do nadmiernej produkcji insuliny, a w konsekwencji do insulinooporności czy cukrzycy.

Produkty light. Sery, jogurty czy mleko tego typu nie mają dobrego składu. Często zawierają sztuczne dodatki i słodziki, które poprawiają ich smak i konsystencję, ale nie zaspokajają apetytu. Pełnotłuste produkty mleczne są korzystniejsze dla zdrowia i figury.

Smakołyki z grilla. Kiełbaski, szaszłyki czy karkówka są na cenzurowanym dla osób dojrzałych. Substancje powstające podczas spalania białka i tłuszczu w wysokich temperaturach mogą być rakotwórcze, a grillowane mięsa nie sprzyjają zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja