Trwa ładowanie...

Po czterdziestce powinny być zakazane. Te produkty wyrzuć ze swojej kuchni

Im więcej lat, tym trzeba bardziej dbać o siebie i swoje zdrowie. Większą czujność trzeba też zachować na zakupach. Niektóre produkty tylko z pozoru mają wartości odżywcze. Na które z nich trzeba uważać? Podpowiadamy.

Warto zwracać uwagę na pochodzenie ryb Warto zwracać uwagę na pochodzenie ryb Źródło: Adobe Stock, fot: ODU MAZZA - Oduvaldo Mazza
d36pyh8
d36pyh8

Wraz z wiekiem organizm funkcjonuje inaczej. Już po 40. zwalnia metabolizm, dlatego znacznie łatwiej przybierać na wadze niż schudnąć. Znacznie zmniejsza się też przyswajalność składników odżywczych. Dlatego tak istotna jest dobrze skomponowana dieta. Najważniejsza zasada to po prostu sobie nie szkodzić. Jakie produkty eksperci od odżywiania radzą odstawić? Nie chodzi tylko o alkohol, słodycze czy fast foody, bo to oczywiste założenia zdrowej diety. W tym wieku lista produktów, które mogą prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca czy nadciśnienia, znacznie się wydłuża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Z tych produktów lepiej zrezygnować

Niektóre ryby. Choć zasadniczo dietetycy je polecają, to radzą zwracać uwagę na ich gatunki i pochodzenie. Takie jak panga czy tilapia mogą być źródłem toksyn i metali ciężkich. Mniej wartościowe są też ryby hodowlane, na przykład łosoś zawiera od 15 do 34 proc. tłuszczu, podczas gdy dziki łosoś ma go tylko 5-7 proc. Dodatkowo takie ryby mają więcej prozapalnych kwasów omega-6, które po 40. roku życia mogą zwiększać ryzyko chorób, w tym miażdżycy.

d36pyh8

Produkty bezglutenowe. Diety eliminacyjne można stosować tylko wtedy, gdy są wskazania zdrowotne i po konsultacji z lekarzem. W innych przypadkach wykreślenie lub ograniczanie glutenu może być szkodliwe. Po 40. roku życia, gdy metabolizm zwalnia, pełnoziarniste produkty zbożowe bogate w błonnik mogą pomóc w utrzymaniu sylwetki.

Słodziki. Choć napoje bez kalorii mogą kusić, to jednak gdy zawierają sztuczne słodziki trzeba zachować ostrożność. Mogą one wręcz zwiększać ochotę na słodycze. Są od 200 do 600 razy słodsze od cukru, co może prowadzić do nadmiernej produkcji insuliny, a w konsekwencji do insulinooporności czy cukrzycy.

Produkty light. Sery, jogurty czy mleko tego typu nie mają dobrego składu. Często zawierają sztuczne dodatki i słodziki, które poprawiają ich smak i konsystencję, ale nie zaspokajają apetytu. Pełnotłuste produkty mleczne są korzystniejsze dla zdrowia i figury.

Smakołyki z grilla. Kiełbaski, szaszłyki czy karkówka są na cenzurowanym dla osób dojrzałych. Substancje powstające podczas spalania białka i tłuszczu w wysokich temperaturach mogą być rakotwórcze, a grillowane mięsa nie sprzyjają zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.

d36pyh8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36pyh8
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj