Po czterdziestce powinny być zakazane. Te produkty wyrzuć ze swojej kuchni
Im więcej lat, tym trzeba bardziej dbać o siebie i swoje zdrowie. Większą czujność trzeba też zachować na zakupach. Niektóre produkty tylko z pozoru mają wartości odżywcze. Na które z nich trzeba uważać? Podpowiadamy.
Wraz z wiekiem organizm funkcjonuje inaczej. Już po 40. zwalnia metabolizm, dlatego znacznie łatwiej przybierać na wadze niż schudnąć. Znacznie zmniejsza się też przyswajalność składników odżywczych. Dlatego tak istotna jest dobrze skomponowana dieta. Najważniejsza zasada to po prostu sobie nie szkodzić. Jakie produkty eksperci od odżywiania radzą odstawić? Nie chodzi tylko o alkohol, słodycze czy fast foody, bo to oczywiste założenia zdrowej diety. W tym wieku lista produktów, które mogą prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca czy nadciśnienia, znacznie się wydłuża.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Z tych produktów lepiej zrezygnować
Niektóre ryby. Choć zasadniczo dietetycy je polecają, to radzą zwracać uwagę na ich gatunki i pochodzenie. Takie jak panga czy tilapia mogą być źródłem toksyn i metali ciężkich. Mniej wartościowe są też ryby hodowlane, na przykład łosoś zawiera od 15 do 34 proc. tłuszczu, podczas gdy dziki łosoś ma go tylko 5-7 proc. Dodatkowo takie ryby mają więcej prozapalnych kwasów omega-6, które po 40. roku życia mogą zwiększać ryzyko chorób, w tym miażdżycy.
Produkty bezglutenowe. Diety eliminacyjne można stosować tylko wtedy, gdy są wskazania zdrowotne i po konsultacji z lekarzem. W innych przypadkach wykreślenie lub ograniczanie glutenu może być szkodliwe. Po 40. roku życia, gdy metabolizm zwalnia, pełnoziarniste produkty zbożowe bogate w błonnik mogą pomóc w utrzymaniu sylwetki.
Słodziki. Choć napoje bez kalorii mogą kusić, to jednak gdy zawierają sztuczne słodziki trzeba zachować ostrożność. Mogą one wręcz zwiększać ochotę na słodycze. Są od 200 do 600 razy słodsze od cukru, co może prowadzić do nadmiernej produkcji insuliny, a w konsekwencji do insulinooporności czy cukrzycy.
Produkty light. Sery, jogurty czy mleko tego typu nie mają dobrego składu. Często zawierają sztuczne dodatki i słodziki, które poprawiają ich smak i konsystencję, ale nie zaspokajają apetytu. Pełnotłuste produkty mleczne są korzystniejsze dla zdrowia i figury.
Smakołyki z grilla. Kiełbaski, szaszłyki czy karkówka są na cenzurowanym dla osób dojrzałych. Substancje powstające podczas spalania białka i tłuszczu w wysokich temperaturach mogą być rakotwórcze, a grillowane mięsa nie sprzyjają zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.