Po czterdziestce powinny być zakazane. Te produkty wyrzuć ze swojej kuchni

Im więcej lat, tym trzeba bardziej dbać o siebie i swoje zdrowie. Większą czujność trzeba też zachować na zakupach. Niektóre produkty tylko z pozoru mają wartości odżywcze. Na które z nich trzeba uważać? Podpowiadamy.

TilapiaWarto zwracać uwagę na pochodzenie ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ODU MAZZA - Oduvaldo Mazza
Dorota Gepert

Wraz z wiekiem organizm funkcjonuje inaczej. Już po 40. zwalnia metabolizm, dlatego znacznie łatwiej przybierać na wadze niż schudnąć. Znacznie zmniejsza się też przyswajalność składników odżywczych. Dlatego tak istotna jest dobrze skomponowana dieta. Najważniejsza zasada to po prostu sobie nie szkodzić. Jakie produkty eksperci od odżywiania radzą odstawić? Nie chodzi tylko o alkohol, słodycze czy fast foody, bo to oczywiste założenia zdrowej diety. W tym wieku lista produktów, które mogą prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca czy nadciśnienia, znacznie się wydłuża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Z tych produktów lepiej zrezygnować

Niektóre ryby. Choć zasadniczo dietetycy je polecają, to radzą zwracać uwagę na ich gatunki i pochodzenie. Takie jak panga czy tilapia mogą być źródłem toksyn i metali ciężkich. Mniej wartościowe są też ryby hodowlane, na przykład łosoś zawiera od 15 do 34 proc. tłuszczu, podczas gdy dziki łosoś ma go tylko 5-7 proc. Dodatkowo takie ryby mają więcej prozapalnych kwasów omega-6, które po 40. roku życia mogą zwiększać ryzyko chorób, w tym miażdżycy.

Produkty bezglutenowe. Diety eliminacyjne można stosować tylko wtedy, gdy są wskazania zdrowotne i po konsultacji z lekarzem. W innych przypadkach wykreślenie lub ograniczanie glutenu może być szkodliwe. Po 40. roku życia, gdy metabolizm zwalnia, pełnoziarniste produkty zbożowe bogate w błonnik mogą pomóc w utrzymaniu sylwetki.

Słodziki. Choć napoje bez kalorii mogą kusić, to jednak gdy zawierają sztuczne słodziki trzeba zachować ostrożność. Mogą one wręcz zwiększać ochotę na słodycze. Są od 200 do 600 razy słodsze od cukru, co może prowadzić do nadmiernej produkcji insuliny, a w konsekwencji do insulinooporności czy cukrzycy.

Produkty light. Sery, jogurty czy mleko tego typu nie mają dobrego składu. Często zawierają sztuczne dodatki i słodziki, które poprawiają ich smak i konsystencję, ale nie zaspokajają apetytu. Pełnotłuste produkty mleczne są korzystniejsze dla zdrowia i figury.

Smakołyki z grilla. Kiełbaski, szaszłyki czy karkówka są na cenzurowanym dla osób dojrzałych. Substancje powstające podczas spalania białka i tłuszczu w wysokich temperaturach mogą być rakotwórcze, a grillowane mięsa nie sprzyjają zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie