Płonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażenie

Łasuchom na pewno posmakuje omlet z owocami i syropem waniliowym, który może śmiało konkurować z racuchami czy naleśnikami. Pierwsze próby usmażenia puszystego i pełnego smaku jajecznego placka mogą być nieudane, ale wystarczy nabrać odrobinę wprawy, by osiągnąć "omletowe mistrzostwo".

Płonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażeniePłonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażenie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto omletowe:

  • 8 jajek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Syrop waniliowy:

  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska drobno posiekanej wanilii lub pół torebki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 8 łyżek pokrojonych owoców (np. wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka)
  • 50 ml likieru
  • 50 ml rumu

Przepis

  • Syrop: Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie, zalać wodą i dodać wanilie lub cukier waniliowy. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zmniejszyć ogień i gotować tak przez około 10 minut.
  • Pokrojone owoce gotować w małym rondelku we wrzącym syropie waniliowym przez 5-7 minut. Wyjąć je, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop pozostały z gotowania odparować o połowę, połączyć z likierem i zdjąć z ognia.
  • Ciasto: Jaja ubić starannie z cukrem pudrem i solą. Usmażyć na maśle duży omlet. Ułożyć na nim przygotowane owoce, skropić je zagęszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym złożyć omlet na pół.
  • Tuż przed podaniem polać rumem i zapalić.
  • Do przygotowania tego omletu użyć można także owoców z kompotu, lecz należy obgotowywać je w syropie znacznie krócej.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się