Płonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażenie
Łasuchom na pewno posmakuje omlet z owocami i syropem waniliowym, który może śmiało konkurować z racuchami czy naleśnikami. Pierwsze próby usmażenia puszystego i pełnego smaku jajecznego placka mogą być nieudane, ale wystarczy nabrać odrobinę wprawy, by osiągnąć "omletowe mistrzostwo".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto omletowe:
- 8 jajek
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
Syrop waniliowy:
- 250 ml wody
- 150 g cukru
- 1 laska drobno posiekanej wanilii lub pół torebki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 8 łyżek pokrojonych owoców (np. wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka)
- 50 ml likieru
- 50 ml rumu
- Syrop: Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie, zalać wodą i dodać wanilie lub cukier waniliowy. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zmniejszyć ogień i gotować tak przez około 10 minut.
- Pokrojone owoce gotować w małym rondelku we wrzącym syropie waniliowym przez 5-7 minut. Wyjąć je, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop pozostały z gotowania odparować o połowę, połączyć z likierem i zdjąć z ognia.
- Ciasto: Jaja ubić starannie z cukrem pudrem i solą. Usmażyć na maśle duży omlet. Ułożyć na nim przygotowane owoce, skropić je zagęszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym złożyć omlet na pół.
- Tuż przed podaniem polać rumem i zapalić.
- Do przygotowania tego omletu użyć można także owoców z kompotu, lecz należy obgotowywać je w syropie znacznie krócej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze