Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci

Pleśniak to jedno z prostszych, ale bardzo smacznych ciast. Kruchy spód, sezonowe owoce lub konfitura, bezowa pianka i kruszonka. Wypróbujcie koniecznie przepis na pleśniak ze śliwkami. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze i najtańsze. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babciPleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Nadzienie:

  • 600-650 g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki

Beza:

  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego

Przepis

  • Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).
  • Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).
  • Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.
  • Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
  • Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.
  • Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach.
  • Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Beza:

  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
  • Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 50 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg