- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 g serka homogenizowanego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki oleju (50 ml)
- 2 średnie jabłka
Przepis
1) Do miski włożyć, serek, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, jajka, olej oraz starte na grubych oczkach jabłka
Przepis
2) Wszystko dokładnie wymieszać
Przepis
3) Wysmarowaną olejem patelnię mocno nagrzać, po czym zmniejszyć grzanie do minimum
Przepis
4) Smażyć porcje ciasta z obu stron (około 3-4 minuty z każdej strony). Można zrezygnować z jabłek, wlewając w zamian 2 łyżki zimnego mleka
Przepis
Ważne: Patelnię smarujemy olejem tylko raz, przed smażeniem pierwszego placuszka, potem już nie ma takiej potrzeby. Jest to przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl