Placuszki z dyni. Rumiane, chrupiące i pyszne
Dynia to niekwestionowana królowa jesiennej kuchni. W sezonie jest bardzo tania, łatwo dostępna i smaczna. Wśród wielu odmian, każdy z nas na pewno znajdzie swoją ulubioną. My szczególnie polecamy dynię piżmową lub hokkaido. Wyczarujemy z nich pyszne zupy, gulasze czy placuszki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dynie rozdrobnić, gotować na parze aż zmięknie. Przetrzeć przez sito. Dodać jajko, cukier i mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić powstałe ciasto.
- Formować w walec. Nożem pociąć na około 20 plastrów.
- Formować z ciasta owalne placuszki.
- Smażyć na oleju z każdej strony, aż pięknie się ze złocą. Udekorować zieleniną, podawać na ciepło.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl