Placuszki z dyni. Rumiane, chrupiące i pyszne

Dynia to niekwestionowana królowa jesiennej kuchni. W sezonie jest bardzo tania, łatwo dostępna i smaczna. Wśród wielu odmian, każdy z nas na pewno znajdzie swoją ulubioną. My szczególnie polecamy dynię piżmową lub hokkaido. Wyczarujemy z nich pyszne zupy, gulasze czy placuszki.

Placki dyniowePlacki dyniowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 25 dkg obranej z pestek i skóry dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • zielenina

Przepis

  • Dynie rozdrobnić, gotować na parze aż zmięknie. Przetrzeć przez sito. Dodać jajko, cukier i mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić powstałe ciasto.
  • Formować w walec. Nożem pociąć na około 20 plastrów.
  • Formować z ciasta owalne placuszki.
  • Smażyć na oleju z każdej strony, aż pięknie się ze złocą. Udekorować zieleniną, podawać na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące