Placki ziemniaczane z żółtym serem
Placki ziemniaczane możemy przygotować na wiele sposobów. Aby podkręcić smak tego klasycznego dania, warto dodać do masy ziemniaczanej nieco startego zółtego sera.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 20 dkg sera żółtego ostrego
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na jednolitą masę, masę odcisnąć.
- Cebule obrać pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Masę ziemniaczaną wymieszać z cebulą, jajkami, żółtym serem, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano.
- Placki można podawać z sosem gulaszowym, sosem pomidorowym lub suche.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze