Placki ziemniaczane na bogato. W tej wersji smakują nieziemsko

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Jednak możemy się założyć, że placków ziemniaczanych w takiej wersji jeszcze nie próbowaliście. Ziemniaczane ciasto i mięsny (lub pieczarkowy farsz) to znakomite połączenie. Placki ziemniaczane z nadzieniem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Można je podać z sosem śmietanowym lub grzybowym.

Placki ziemniaczane na bogato. W tej wersji smakują nieziemskoPlacki ziemniaczane na bogato. W tej wersji smakują nieziemsko
oprac. Katarzyna Gileta

Placki:

Nadzienie:

  • 200-250 g mięsa mielonego (może być indycze czy wieprzowe)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • mogą być dowolne przyprawy do mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • śmietana
  • koperek

Nadzienie wegetariańskie:

  • 150 g pieczarek

Przepis

  • Ziemniaki utrzeć na tarce, można także utrzeć cebule, a można posiekać w drobna kostkę, dodać jaja, mąkę, sól, pieprz.
  • Do mięsa mielonego dodać cebule (też posiekaną w drobną kostkę), mięso posolić i przyprawić.
  • Wegetariańskie: drobno posiekane pieczarki (grzyby usmażone czy gotowane), dodać drobno posiekaną cebule, sol, koperek.
  • Rozgrzać dobrze patelnię (z olejem) i wykładać masę ziemniaczana na patelnię, jak na placki ziemniaczane, na każdy smażący się placek, małą łyżeczką (czy widelcem) wykładać mięso mielone, na górę znowu dajemy taką samą warstwę masy ziemniaczanej (jak na placek - mniej więcej tyle), jak placek podsmaży się z jednej strony, odwracamy go na drugą (wychodzi nam placek w środku z nadzieniem).
  • Radzę po usmażeniu składać placki do naczynia o grubych ściankach i po usmażeniu wszystkich, poddusić placki ze śmietaną i koperkiem (dodając na dno odrobinę oleju i wody) dusić ok. 15-20 minut.
  • Można podawać ze śmietaną, dowolnym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja