Placki ziemniaczane bez tajemnic

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dzięki tym sztuczkom wyjdą idealne

Obraz
© 123RF.COM

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? To prostsze niż myślisz. Poznaj przepis na placki, które zawsze się udają. Smacznego!

Placki, podobnie jak wiele innych tradycyjnych dań, wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Dawniej robotnicy otrzymywali ziemniaki jako zapłatę za swoją pracę. Piekli więc placki ze startych ziemniaków. Dziś placki ziemniaczane możemy znaleźć w menu wielu restauracji, nawet tych eleganckich.

Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania

/ 5Jakie ziemniaki wybrać na placki?

Obraz
© 123RF.COM

To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ. Poza plackami, możemy z nich zrobić także smaczne babki, pyzy, kopytka, kluski, farsz do pierogów lub puree. Natomiast jeśli nie mamy pewności, jaką odmianę oferuje sprzedawca, możemy wykonać prosty test. Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i potrzeć o siebie obie części. Jeśli pokaże się woda, to znaczy, że ziemniaki będą się nadawały na sałatki, zapiekanki czy frytki. Z kolei, gdy obie połówki kleją się do siebie, wówczas ziemniaki nadają się na placki, kluski, pyzy lub puree.

/ 5Placki, które zawsze się udają

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by placki ziemniaczane zawsze były pyszne i chrupiące.
Aby ciasto na placki nie ściemniało, można do niego dodać łyżkę śmietany albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce. Masę ziemniaczaną wykładamy na dobrze rozgrzany olej (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron). Kształt i rozmiar placków zależy oczywiście od sposobu nakładania masy na patelnię. Placki serwujemy od razu po usmażeniu, jeśli poleżą zbyt długo staną się gumowate. Nie należy ich także układać na talerzu jedne na drugim, ponieważ wtedy stracą chrupkość. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.

/ 5Placki w wersji fit

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto na placki także może podlegać licznym modyfikacjom. Dlatego aby urozmaicić nasze danie, warto dodać np. startą marchewkę, cukinię, mus z dyni. Jeśli liczymy kalorie, placki zamiast smażyć, możemy z powodzeniem upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–12 minut. Natomiast jeśli unikamy glutenu, mąkę pszenną da się zamienić na gryczaną bądź kukurydzianą.

/ 5Z czym podawać placki ziemniaczane?

Obraz
© 123RF.COM

Placki ziemniaczane możemy jeść zarówno na słodko np. ze smażonymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane śmietankowym sosem (pamiętajmy jednak, by wtedy nie dodawać do ciasta cebuli) lub na słono. Dobrze komponują się z kwaśną śmietaną lub sosami – pieczarkowym, grzybowym, czosnkowym lub gulaszowym. Placki możemy podać również w nieco bardziej wykwintnej wersji  -  z ubitą śmietaną kremówką i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych warzyw (papryki, cukinii, bakłażana).

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem