babka
- 250g Kasi
- 1,5 szklanki cukru
- 3 duże łyżki kakao
- 4 duże łyżki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- piana z 4 białek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rumu
- 2 banany
- 50g płatków migdałowych
- 50g śliwek suszonych
Włożyć do garnka Kasię , cukier, kakao i mleko
- zagotować i na małym ogniu pogotowac kilka minut a następnie wystudzić,
od czasu do czasu mieszając.
Odlać kilka łyżek na polewę.
Do reszty dodać żółtka, proszek z mąkę, rum - wymieszać .
Na końcu dodać pianę z białek- delikatnie wymieszać.
Dodać pokrojone śliwki i połowę posiekanych migdałów.
Wyłożyć połowę ciasta do foremki (najlepiej na papier do pieczenia),
ułożyć obrane i przekrojone wzdłuż
paski bananów a następnie drugą część ciasta.
Piec ok 50min (piec elektryczny z gorącym obiegiem powietrza 160 stopni,
piec elektryczny normalny 180 stopni).
Upieczone ciasto wyjąć , polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze