Placki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiad
Trudno znaleźć kogoś, kto nie przepadałby za plackami ziemniaczanymi. Są pyszne! Zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Monika proponuje placuszki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i ziół. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg polskich ziemniaków
- ok. 300 g cukinii
- 1 średnia biała cebula
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 pęczek koperku
- ½ łyżeczka curry
- chili suszona świeżo mielona do smaku
- 1 niewielkie jajko
- sól do smaku
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Potrzebujemy sporej miski, dużego gęstego sita, tarki i małego sitka. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał. Cukinię razem ze skórką trzemy na tarce o największych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i delikatnie odciskamy.
Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie przekładamy ziemniaki z cukinią. Dodajemy pieprz, posiekany drobno koperek, chili, pieprz i sól do smaku.
Jajko roztrzepujemy z curry, przelewamy do warzyw mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę bezpośrednio przesianą z sitka. Całość mieszamy i małymi porcjami smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru.
Żeby dokładnie sprawdzić smak placków, czy są wystarczająco słone i ostre, należy na próbę usmażyć jednego. Placki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze