Placki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiad

Trudno znaleźć kogoś, kto nie przepadałby za plackami ziemniaczanymi. Są pyszne! Zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Monika proponuje placuszki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i ziół. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Placki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiadPlacki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiad
Monika Lemko

Składniki

  • 1 kg polskich ziemniaków
  • ok. 300 g cukinii
  • 1 średnia biała cebula
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczka curry
  • chili suszona świeżo mielona do smaku
  • 1 niewielkie jajko
  • sól do smaku
  • 1 duża łyżka mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis

Potrzebujemy sporej miski, dużego gęstego sita, tarki i małego sitka. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał. Cukinię razem ze skórką trzemy na tarce o największych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i delikatnie odciskamy.

Przepis

Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie przekładamy ziemniaki z cukinią. Dodajemy pieprz, posiekany drobno koperek, chili, pieprz i sól do smaku.

Jajko roztrzepujemy z curry, przelewamy do warzyw mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę bezpośrednio przesianą z sitka. Całość mieszamy i małymi porcjami smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru.

Przepis

Żeby dokładnie sprawdzić smak placków, czy są wystarczająco słone i ostre, należy na próbę usmażyć jednego. Placki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru