Trwa ładowanie...
d2f2xnc
19-02-2020 14:19

Placki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiad

Przepis

Trudno znaleźć kogoś, kto nie przepadałby za plackami ziemniaczanymi. Są pyszne! Zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Monika proponuje placuszki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i ziół. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

d2f2xnc
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 1 kg polskich ziemniaków
  • ok. 300 g cukinii
  • 1 średnia biała cebula
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczka curry
  • chili suszona świeżo mielona do smaku
  • 1 niewielkie jajko
  • sól do smaku
  • 1 duża łyżka mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
Przepis

Potrzebujemy sporej miski, dużego gęstego sita, tarki i małego sitka. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał. Cukinię razem ze skórką trzemy na tarce o największych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i delikatnie odciskamy.

Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie przekładamy ziemniaki z cukinią. Dodajemy pieprz, posiekany drobno koperek, chili, pieprz i sól do smaku.

Jajko roztrzepujemy z curry, przelewamy do warzyw mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę bezpośrednio przesianą z sitka. Całość mieszamy i małymi porcjami smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru.

Żeby dokładnie sprawdzić smak placków, czy są wystarczająco słone i ostre, należy na próbę usmażyć jednego. Placki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Placki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
Więcej tematów
d2f2xnc