Placek ziemniaczany z kurkami. Sezonowy przysmak na obiad

Sezon na kurki powoli dobiega końca. Na obiad proponujemy więc pieczone placki ziemniaczane z aromatycznym sosem kurkowym. Zapewniamy, że będzie pysznie. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Placek ziemniaczany z kurkami. Sezonowy przysmak na obiadPlacek ziemniaczany z kurkami. Sezonowy przysmak na obiad
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków, startych na miałko
  • 4 jajka
  • 200 g żółtego, startego sera
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • olej
  • bułka tarta do formy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 250 g kurek
  • 200 g śmietany kremówki 30 proc.
  • 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
  • 1 kostka rosołowa, warzywna
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Przepis

  • Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Formę do zapiekania, wielkości płaskiego obiadowego talerza, posmarować oliwą i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekać 1 godz.
  • Kurki oczyścić, opłukać. Jeżeli są drobne, to pozostawić w całości, większe pokroić na połówki.
  • Rozgrzać masło na patelni, wrzucić czosnek, chwilę zeszklić. Dodać kurki i dusić około 10 minut na wolnym ogniu.
  • Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do kurek. Gotować około 15 minut. Na koniec wlać kremówkę, dodać sól, pieprz do smaku i podgrzewać do momentu, kiedy sos zgęstnieje, od czasu do czasu pomieszać.
  • Gotowy placek wyjąć, pokroić na porcje i polewać sosem z kurkami. Można posypać zieloną pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato