Placek ziemniaczany według przepisu z 1910 roku

Chrupiący placek w kilka chwil. Według receptury Marii Ochorowicz-Monatowej.

Placek ziemniaczany według przepisu z 1910 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych ziemniaczanych dań w Polsce. Często jednak zniechęca nas do ich przygotowania długie stanie przy kuchence i smażenie. Rozwiązaniem będzie wersja prosto z piekarnika - taka według receptury Marii Ochorowicz-Monatowej. Przepis odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Składniki:

400 g g ziemniaków
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
opcjonalnie do podania jogurt i dymka cebuli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i trę na największych oczkach tarki. Usuwam nadmiar wody, przyciskając masę łyżką i odlewam zebraną wodę. Dodaję mąkę, sól, pieprz i miękkie masło. Dokładnie mieszam. Patelnię skrapiam odrobiną masła (moja patelnia jest przystosowana do używania w piekarniku i nie wymaga dużej ilości tłuszczu) i wykładam masę ziemniaczaną. Placek ziemniaczany piecze się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Pilnuję, żeby się nie przypalił, a zarumienione brzegi świadczą, że placek za moment będzie gotowy. Uwielbiam placki ziemniaczane z odrobiną jogurtu i świeżą dymką cebuli.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku, Maria Ochorowicz-Monatowa

"Utrzeć litr obranych surowych kartofli, odcisnąć dobrze z wody, dodać dwie łyżki mąki, kawałek masła, trochę soli, zagnieść ciasto a urobiwszy z niego kilka cienkich placków, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, po wierzchu posmarować piórkiem zmaczanem w rozpuszczonym maśle, wstawić do gorącego pieca i upiec rumiano".

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory