Placek ziemniaczany według przepisu z 1910 roku

Chrupiący placek w kilka chwil. Według receptury Marii Ochorowicz-Monatowej.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych ziemniaczanych dań w Polsce. Często jednak zniechęca nas do ich przygotowania długie stanie przy kuchence i smażenie. Rozwiązaniem będzie wersja prosto z piekarnika - taka według receptury Marii Ochorowicz-Monatowej. Przepis odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Składniki:

400 g g ziemniaków
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
opcjonalnie do podania jogurt i dymka cebuli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i trę na największych oczkach tarki. Usuwam nadmiar wody, przyciskając masę łyżką i odlewam zebraną wodę. Dodaję mąkę, sól, pieprz i miękkie masło. Dokładnie mieszam. Patelnię skrapiam odrobiną masła (moja patelnia jest przystosowana do używania w piekarniku i nie wymaga dużej ilości tłuszczu) i wykładam masę ziemniaczaną. Placek ziemniaczany piecze się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Pilnuję, żeby się nie przypalił, a zarumienione brzegi świadczą, że placek za moment będzie gotowy. Uwielbiam placki ziemniaczane z odrobiną jogurtu i świeżą dymką cebuli.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku, Maria Ochorowicz-Monatowa

"Utrzeć litr obranych surowych kartofli, odcisnąć dobrze z wody, dodać dwie łyżki mąki, kawałek masła, trochę soli, zagnieść ciasto a urobiwszy z niego kilka cienkich placków, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, po wierzchu posmarować piórkiem zmaczanem w rozpuszczonym maśle, wstawić do gorącego pieca i upiec rumiano".

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇