Placek z rabarbarem i mandarynką

Placki i ciasta z rabarbarem to nieodłączne elementy lata. Sezon pod koniec sierpnia niestety się kończy, ale warto wykorzystać go do zrobienia ostatniego wypieku. Rabarbar połączony z mandarynką smakuje wyśmienicie, a cały wypiek jest łatwy do zrobienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".

Placek z rabarbarem i mandarynkąPlacek z rabarbarem i mandarynką
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 230 g drobno mielonego cukru
  • 250 g rabarbaru
  • 3 mandarynki
  • 180 g solonego masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80 g miazgi migdałowej
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 130 g jogurtu naturalnego

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka wsyp 80 g cukru, dwie łyżki wody i dodaj pokrojony w kostkę rabarbar oraz sparzoną skórkę z mandarynki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Odstaw z ognia i dodaj sok z mandarynek.

Przepis

Zmiksuj miękkie masło, mąkę, jajka, miazgę migdałową, ekstrakt i jogurt. Ma być gładka masa. Wylej masę do formy i na wierzch dodaj rabarbar razem z syropem. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu daj ciasto odpocząć 10 minut w piekarniku, a potem wyłóż na siatkę, aby ładnie ostygło.
Zobacz także: ekspresowe ciasteczka z czekoladą, które nie tuczą

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru