Placek z rabarbarem i mandarynką

Placki i ciasta z rabarbarem to nieodłączne elementy lata. Sezon pod koniec sierpnia niestety się kończy, ale warto wykorzystać go do zrobienia ostatniego wypieku. Rabarbar połączony z mandarynką smakuje wyśmienicie, a cały wypiek jest łatwy do zrobienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".

Placek z rabarbarem i mandarynkąPlacek z rabarbarem i mandarynką
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 230 g drobno mielonego cukru
  • 250 g rabarbaru
  • 3 mandarynki
  • 180 g solonego masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80 g miazgi migdałowej
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 130 g jogurtu naturalnego

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka wsyp 80 g cukru, dwie łyżki wody i dodaj pokrojony w kostkę rabarbar oraz sparzoną skórkę z mandarynki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Odstaw z ognia i dodaj sok z mandarynek.

Przepis

Zmiksuj miękkie masło, mąkę, jajka, miazgę migdałową, ekstrakt i jogurt. Ma być gładka masa. Wylej masę do formy i na wierzch dodaj rabarbar razem z syropem. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu daj ciasto odpocząć 10 minut w piekarniku, a potem wyłóż na siatkę, aby ładnie ostygło.
Zobacz także: ekspresowe ciasteczka z czekoladą, które nie tuczą

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości