- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- Ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- Sól
- 250 g maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 100g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 20 g cukru
- Rabarbar:
- 1 kg rabarbaru
- 2 laski wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwa wanilią
- 50 g cukru
- 3 łyżka octu balsamicznego
Przepis
1. Rabarbar czyścimy i kroimy na małe kawałki.
Przepis
2. Doprawiamy cukrem z prawdziwa wanilią i octem balsamicznym.
Przepis
3. Rabarbar najlepiej odstawić na całą noc.
Przepis
4. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wyklejamy spód tortownicy.
Przepis
5. Na cieście rozkładamy rabarbar.
Przepis
6. Robimy kruszonkę i posypujemy rabarbar.
Przepis
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 170 stopni C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl