Placek po zbójnicku z sosem grzybowym. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny
Placek ziemniaczany z grzybami i papryką, polany aromatycznym sosem to sycące, porządne danie, w sam raz na jesienny obiad. Pyszny przepis poleca Julia, autorka bloga "Obiad gotowy".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Na placki:
- 8 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- kopiasta łyżka mąki
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
na sos:
- 300 g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka)
- 300 g leśnych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- olej do smażenia
Składniki
do podania: kwaśna śmietana, koperek, natka pietruszki
Przepis
Sos: cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Mięso pokroić w kostkę ok. 2 cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić. Grzyby dodać do mięsa, dusić razem 10 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać pół szklanki wody, wsypać szczyptę soli oraz pozostałe przyprawy. Śmietanę wlać do mięsa, wymieszać, zagotować. Sos gotować 5 minut.
Przepis
Placki: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Po usmażeniu placki można osączyć na papierowym ręczniku.
Przepis
Sposób podania: na talerzu położyć placek, polać sosem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypany siekanym koperkiem i pietruszką. Smacznego!
Przepis
Polecamy także przepis na domowy paprykarz