Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad

Placki po węgiersku to hit przydrożnych zajazdów i regionalnych karczm. Jednak najlepiej smakują przyrządzone w domu. Chrupiące placki ziemniaczane i aromatyczny mięsny sos. Po prostu pycha. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiadPlacek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Alina Jasińska

Gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 1/2 główki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • pomidory krojone z puszki
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • śmietana 18 proc.
  • olej

Placki ziemniaczane:

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności od tego, jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia

Przepis

  • Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano.
  • Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje, a sos zgęstnieje.
  • Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych upodobań.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
  • Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego.
  • Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯