Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad

Placki po węgiersku to hit przydrożnych zajazdów i regionalnych karczm. Jednak najlepiej smakują przyrządzone w domu. Chrupiące placki ziemniaczane i aromatyczny mięsny sos. Po prostu pycha. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiadPlacek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Alina Jasińska

Gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 1/2 główki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • pomidory krojone z puszki
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • śmietana 18 proc.
  • olej

Placki ziemniaczane:

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności od tego, jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia

Przepis

  • Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano.
  • Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje, a sos zgęstnieje.
  • Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych upodobań.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
  • Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego.
  • Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia