Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad

Placki po węgiersku to hit przydrożnych zajazdów i regionalnych karczm. Jednak najlepiej smakują przyrządzone w domu. Chrupiące placki ziemniaczane i aromatyczny mięsny sos. Po prostu pycha. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiadPlacek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Alina Jasińska

Gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 1/2 główki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • pomidory krojone z puszki
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • śmietana 18 proc.
  • olej

Placki ziemniaczane:

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności od tego, jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia

Przepis

  • Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano.
  • Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje, a sos zgęstnieje.
  • Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych upodobań.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
  • Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego.
  • Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟