Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Placki po węgiersku to hit przydrożnych zajazdów i regionalnych karczm. Jednak najlepiej smakują przyrządzone w domu. Chrupiące placki ziemniaczane i aromatyczny mięsny sos. Po prostu pycha. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Gulasz:
- 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 1/2 główki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- natka pietruszki posiekana
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- pomidory krojone z puszki
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- śmietana 18 proc.
- olej
Placki ziemniaczane:
- 4 duże młode ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności od tego, jakie były ziemniaki)
- sól, pieprz wedle uznania
- olej do smażenia
- Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano.
- Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje, a sos zgęstnieje.
- Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych upodobań.
- Ziemniaki zetrzeć na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
- Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego.
- Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze