Trwa ładowanie...
dwwu1zv
dwwu1zv

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad

Przepis

Placki po węgiersku to hit przydrożnych zajazdów i regionalnych karczm. Jednak najlepiej smakują przyrządzone w domu. Chrupiące placki ziemniaczane i aromatyczny mięsny sos. Po prostu pycha. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Gotuj ze mną
Składniki

Gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 1/2 główki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • pomidory krojone z puszki
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • śmietana 18 proc.
  • olej

Placki ziemniaczane:

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności od tego, jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia
Przepis
  • Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano.
  • Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje, a sos zgęstnieje.
  • Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych upodobań.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
  • Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego.
  • Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
4
Share
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv