Pizzerinki z kabanosami i kukurydzą. W sam raz na raz

"Kulinarna Maniusia" proponuje przepis na pizzerinki. Sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie. - Możecie je zrobić z czym tylko chcecie, do wyboru są w zasadzie wszystkie składniki - mięso, kabanosy, szynka, warzywa, ser. Tutaj nie ma ograniczeń, można przygotować kilka wersji z różnymi dodatkami. To takie małe bułeczki na kilka kęsów a jakie pyszne - przekonuje blogerka. .

Pizzerinki z kabanosami i kukurydzą. W sam raz na razPizzerinki z kabanosami i kukurydzą. W sam raz na raz
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 17 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oliwy

Farsz:

  • 120 g kabanosów
  • pół puszki kukurydzy
  • ketchup lub sos pomidorowy
  • 120 g sera żółtego
  • 2 łyżki suszonych ziół - bazylia, oregano

Przepis

Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy oliwę. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Rozczyn dolewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na 2 godziny, przykrywamy ściereczką. Kabanosy kroimy na kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pizzerinki smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy połową sera żółtego, układamy kawałki kabanosów, kukurydzę, posypujemy ziołami i posypujemy resztą sera żółtego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna