Pizzerinki z kabanosami i kukurydzą. W sam raz na raz
"Kulinarna Maniusia" proponuje przepis na pizzerinki. Sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie. - Możecie je zrobić z czym tylko chcecie, do wyboru są w zasadzie wszystkie składniki - mięso, kabanosy, szynka, warzywa, ser. Tutaj nie ma ograniczeń, można przygotować kilka wersji z różnymi dodatkami. To takie małe bułeczki na kilka kęsów a jakie pyszne - przekonuje blogerka. .
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 17 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oliwy
Farsz:
- 120 g kabanosów
- pół puszki kukurydzy
- ketchup lub sos pomidorowy
- 120 g sera żółtego
- 2 łyżki suszonych ziół - bazylia, oregano
Przepis
Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy oliwę. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Rozczyn dolewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na 2 godziny, przykrywamy ściereczką. Kabanosy kroimy na kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pizzerinki smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy połową sera żółtego, układamy kawałki kabanosów, kukurydzę, posypujemy ziołami i posypujemy resztą sera żółtego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.