Trwa ładowanie...
d37iws8
d37iws8

Pizzerinki z kabanosami i kukurydzą. W sam raz na raz

Przepis

"Kulinarna Maniusia" proponuje przepis na pizzerinki. Sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie. - Możecie je zrobić z czym tylko chcecie, do wyboru są w zasadzie wszystkie składniki - mięso, kabanosy, szynka, warzywa, ser. Tutaj nie ma ograniczeń, można przygotować kilka wersji z różnymi dodatkami. To takie małe bułeczki na kilka kęsów a jakie pyszne - przekonuje blogerka. .

d37iws8
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Pizzerinki z kabanosami i kukurydzą. W sam raz na raz
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 17 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oliwy

Farsz:

  • 120 g kabanosów
  • pół puszki kukurydzy
  • ketchup lub sos pomidorowy
  • 120 g sera żółtego
  • 2 łyżki suszonych ziół - bazylia, oregano
Przepis

Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy oliwę. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Rozczyn dolewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na 2 godziny, przykrywamy ściereczką. Kabanosy kroimy na kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pizzerinki smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy połową sera żółtego, układamy kawałki kabanosów, kukurydzę, posypujemy ziołami i posypujemy resztą sera żółtego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów

Pizzerinki z kabanosami i kukurydzą. W sam raz na raz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
13
Share
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8