Pistacje - jedne z najzdrowszych orzechów. Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Teraz kupisz w promocji
Każdy, kto choć raz spróbował pistacji, zakochał się w ich smaku. Są popularne na całym świecie, niestety za kilogram zapłacimy nawet 70 zł. Mimo to warto od czasu do czasu sięgnąć po te zdrowe i pyszne orzechy.
Chrup na zdrowie
W pistacjach znajdziemy ponad 30 cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Warto wyróżnić te grupy B, szczególnie witaminę B6, która uczestniczy w przemianie aminokwasów, jest niezbędna do tworzenia enzymów, hormonów i hemoglobiny. Ponadto jej odpowiednia dawka w organizmie reguluje ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pracę serca, zapobiega odkładaniu się kamieni nerkowych i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Pistacje zawierają również sporo błonnika (garść pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie na ten składnik), który nie tylko usprawnia perystaltykę jelit, ale wypełnia nasz żołądek na dłużej i tym samym zmniejsza ochotę na podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami. Spożywanie tych produktów poleca się w naturalnej profilaktyce chorób oczu, ponieważ zawarte w nich luteina i zeaksantyna odpowiadają za dobry wzrok i chronią m.in. przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Uważaj na solone
W tej chwili w Biedronce za opakowanie prażonych solonych pistacji (200 g) zapłacimy ok. 12 złotych. Powinniśmy jednak pamiętać, że 100 g pistacji dostarcza aż 589 kcal, dlatego najlepiej jeść je z umiarem. Należy unikać też dużych worków z tym produktem, ponieważ tak przechowywane orzechy bardzo łatwo łapią pleśń i jełczeją, przez co nie nadają się do konsumpcji. Polecanym przez dietetyków wyborem będą pistacje niesolone, sprzedawane w osobnych paczuszkach.
Pistacje w kuchni
To produkt chętnie używany przez cukierników, ponieważ doskonale wzbogaci smak tortów, strucli czy makaroników. Pistacje to nieodłączny element baklawy, czyli popularnego tureckiego deseru. Posiekane nie tylko ładnie wyglądają, ale podkreślają smak ciasta filo przełożonego słodką masa. Orzeszki te można dodać również do muffinek lub przygotować na ich bazie czekoladowy krem do smarowania. Mogą urozmaicić smak sałatki z awokado, pomidorkami i rukolą lub masę do pasztetów.