Pinsa. Podpłomyk o rzymskim rodowodzie
Pinsa romana to rodzaj podpłomyka – cienkiego ciasta wykonywanego z 3 rodzajów mąk, który można jeść solo lub z ulubionymi dodatkami. Choć może kojarzyć się z pizzą, to pinsa romana jest od niej skromniejsza, a zarazem zdecydowanie unikatowa. W oryginale pinsa jest ciastem na zakwasie, w wersji słynnego szefa kuchni, Marco Ghia, podpłomyk wykonujemy z użyciem drożdży.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na 3 placki
Przepis
- Do miski przesiać trzy rodzaje mąk i wymieszać je z drożdżami oraz solą.
- Dodać około 300 ml zimnej wody i wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić.
- Wlać resztę wody i ponownie wyrobić ciasta (przez ok. 5 minut).
- Ciasto nakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24-48 godzin.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Pozostawić do ocieplenia, aż do temperatury pokojowej.
- Wyrośnięte kawałki ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę i obłożyć ulubionymi dodatkami lub posypać ziołami.
- Piec przez ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ciasto z wierzchu będzie rumiane.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl