Pikantne pieczone skrzydełka z ziemniaczkami i sosem
Pogoda nie sprzyja przyjęciom pod chmurką? Nic straconego. Pyszne skrzydełka w pikantnej marynacie możesz przygotować również w piekarniku. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki marynaty na koło 1 kg skrzydełek:
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek ulubionego ketchupu
- 2 lekko czubate łyżeczki soli
- 2 lekko czubate łyżek mielonej ostrej papryki
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
- 500 g młodych ziemniaków
- 150 ml śmietany 12 proc.
- 4 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól
Przepis
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Skrzydełka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski z marynatą, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Skrzydełka rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni C.
- Ziemniaki wyszoruj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i smaż na złoty kolor.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj, odstaw na kwadrans do lodówki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl