Trwa ładowanie...
d21x3o7
13-09-2015 18:05

Pikantna domowa pizza z jajkiem i szpinakiem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d21x3o7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Składniki
  • Ciasto baza:
  • 1/2 kg dobrej jakości mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
    • Sos pomidorowy baza:
  • 250 g pomidorów pelati
  • kilka ząbków czosnku
  • świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • cukier
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
    • Farsz:
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • duża garść świeżego szpinaku
  • kilka plasterków dobrej szynki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • kawałek parmezanu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przepis

Ciasto baza: drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce - do czasu, aż drożdże zaczną "pracować". Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza: pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku tabasco.

Farsz: szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na cztery równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Podawać od razu.

Pikantna domowa pizza z jajkiem i szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj