Pij sok z kiszonej kapusty. Zdziała cuda!

Kiszona kapusta to coś, co każdy z nas dobrze zna. Ale że spełnia inną rolę, niż tę do której się przyzwyczailiśmy, mało kto wie. Tymczasem przygotowany z niej napój czyni prawdziwe cuda w organizmie.

Kiszona kapusta to ratunek dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Błaszkiewicz

Powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii po wcześniejszym zasoleniu. Ma silny smak i można ją długo przechowywać. Poprawia pracę jelit, zwiększa odporność oraz przyswajalność witamin i minerałów. Tak, to kapusta kiszona. Ta sama, która ląduje na talerzu obok schabowego czy smażonej ryby. W inny sposób jednak zrobi porządek w twoich jelitach.

O tym, że dla zdrowia jelit najlepiej wypić sok z kiszonej kapusty przekonują babcie i… internautki. Fora zalewają przepisy o niepozornym warzywie, które chroni od wewnątrz jak najlepszy super food. Ułatwia wypróżnianie, działa jak antybiotyk, potrafi też uchronić przed rakiem.

Czy to wszystko? Nie, sok z kiszonej kapusty jest również jednym z najlepszych sposobów na trądzik. Stosowany jak tonik dwa, trzy razy dziennie, zmienia cerę nie do poznania i jej nie wysusza, co jest efektem ubocznych kuracji chemicznych. Oczywiście, lepiej nie stosować jej non stop, ale warto wypróbować. Nawet jeśli sok nie zachęca zapachem.

Najprostszy sposób na zrobienie soku z kapusty kiszonej? Wrzucić jej rozdrobnioną część do blendera, dosypać pół łyżki soli i dodać szklankę wody. Ta powinna być zimna albo mieć temperaturę pokojową. Kiedy mikstura będzie gotowa, można dołożyć do niej jeszcze marchewkę lub jabłko.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀