Pij sok z kiszonej kapusty. Zdziała cuda!
Kiszona kapusta to coś, co każdy z nas dobrze zna. Ale że spełnia inną rolę, niż tę do której się przyzwyczailiśmy, mało kto wie. Tymczasem przygotowany z niej napój czyni prawdziwe cuda w organizmie.
Powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii po wcześniejszym zasoleniu. Ma silny smak i można ją długo przechowywać. Poprawia pracę jelit, zwiększa odporność oraz przyswajalność witamin i minerałów. Tak, to kapusta kiszona. Ta sama, która ląduje na talerzu obok schabowego czy smażonej ryby. W inny sposób jednak zrobi porządek w twoich jelitach.
O tym, że dla zdrowia jelit najlepiej wypić sok z kiszonej kapusty przekonują babcie i… internautki. Fora zalewają przepisy o niepozornym warzywie, które chroni od wewnątrz jak najlepszy super food. Ułatwia wypróżnianie, działa jak antybiotyk, potrafi też uchronić przed rakiem.
Czy to wszystko? Nie, sok z kiszonej kapusty jest również jednym z najlepszych sposobów na trądzik. Stosowany jak tonik dwa, trzy razy dziennie, zmienia cerę nie do poznania i jej nie wysusza, co jest efektem ubocznych kuracji chemicznych. Oczywiście, lepiej nie stosować jej non stop, ale warto wypróbować. Nawet jeśli sok nie zachęca zapachem.
Najprostszy sposób na zrobienie soku z kapusty kiszonej? Wrzucić jej rozdrobnioną część do blendera, dosypać pół łyżki soli i dodać szklankę wody. Ta powinna być zimna albo mieć temperaturę pokojową. Kiedy mikstura będzie gotowa, można dołożyć do niej jeszcze marchewkę lub jabłko.