Pierwsze ogórki małosolne zrób na skróty. Nie każdemu spodoba się ta metoda, ale działa

Jeśli należysz do niecierpliwych osób, które przy pierwszych ogórkach gruntowych od razu robią małosolne, to właśnie teraz jest ta chwila. Przy okazji można odświeżyć sposób ekspresowy, bez wyciągania glinianych naczyń czy słoików. Metoda z woreczkiem jak co roku może wywołać kontrowersje, ale mimo wszystko działa.

Ogórki małosolne bez wody, czyli "z woreczka na skróty"Ogórki małosolne bez wody, czyli "z woreczka na skróty"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Ogórki małosolne to jeden z najpopularniejszych wiosennych i przede wszystkim letnich przysmaków. Ich przygotowanie w tradycyjny sposób wymaga czasu i cierpliwości, ale istnieje metoda, która pozwala cieszyć się nimi już po jednym dniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Jak zrobić ogórki małosolne z woreczka

Wystarczy woreczek (najlepiej strunowy, do wielokrotnego wykorzystania), kilka składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się ich smakiem już następnego dnia. Do przygotowania ogórków małosolnych z woreczka potrzebujesz świeżych ogórków gruntowych, korzenia chrzanu, czosnku, kopru oraz soli. Ważne jest, aby ogórki były jędrne i soczyste, co zapewni im odpowiednią chrupkość. Po umyciu i osuszeniu ogórków odetnij ich końcówki, co zapobiegnie goryczce i pozwoli soli lepiej się rozpuścić. Po przygotowaniu składników umieść ogórki w woreczku strunowym, dodając do nich pokrojony chrzan, czosnek i koper. Następnie wsyp sól i delikatnie potrząśnij woreczkiem, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Zamknij woreczek, usuwając nadmiar powietrza, co przyspieszy proces fermentacji. Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki na kilka godzin, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na około 20 godzin.

Zalety metody "na sucho"

Metoda przygotowywania ogórków małosolnych w woreczku ma wiele zalet. Przede wszystkim jest szybka i nie wymaga użycia zalewy, co znacznie upraszcza cały proces. Dzięki temu ogórki zachowują swoją naturalną chrupkość i intensywny smak. Dodatkowo, brak konieczności użycia dużych naczyń sprawia, że metoda ta jest idealna dla osób z ograniczoną przestrzenią w kuchni. Warto zaznaczyć, że woreczek strunowy powinien być dostosowany do dłuższego kontaktu z żywnością, więc nie do końca sprawdzą się zwykłe reklamówki, które nie są szczelne i cały proces obróbki małosolnych może się nie udać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja