Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku
Dawniej kaczka często gościła na polskich stołach. Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym niż kurczak. Zawiera więcej białka i żelaza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Marynata:
- 50 ml koniaku
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżka posiekanego tymianku
Sos:
- 2 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
- 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki białego wina
- 150 g śmietanki 36 proc.
- 2 łyżki musztardy
- natka pietruszki
- pieprz czerwony
- Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią piersi kaczki, zafoliuj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dodaj białe wino, śmietanę i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos będzie gęsty. Dopraw czerwonym pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Rozgrzej na drugiej patelni kolejne 2 łyżki smalcu. Dodaj marchewkę, podsmaż. Dodaj ziemniaki i smaż 5 minut. Zalej pozostałym winem i przykryj.
- Na trzeciej patelni rozgrzej łyżkę smalcu i usmaż na niej paprykę. Kiedy będzie miękka, wymieszaj ją z pozostałymi warzywami.
- Piersi kaczki wyjmij z marynaty, natnij skórę w kratkę, dopraw pieprzem. Usmaż na kolejnej rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry. Po 8 minutach obróć na drugą stronę. Smaż kolejne 6 minut, zdejmij z patelni i przykryj folią. Po 5 minutach pokrój mięso, podaj z warzywami i podgrzanym sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze