Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku
Dawniej kaczka często gościła na polskich stołach. Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym niż kurczak. Zawiera więcej białka i żelaza.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Marynata:
- 50 ml koniaku
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżka posiekanego tymianku
Sos:
- 2 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
- 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki białego wina
- 150 g śmietanki 36 proc.
- 2 łyżki musztardy
- natka pietruszki
- pieprz czerwony
Przepis
- Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią piersi kaczki, zafoliuj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dodaj białe wino, śmietanę i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos będzie gęsty. Dopraw czerwonym pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Rozgrzej na drugiej patelni kolejne 2 łyżki smalcu. Dodaj marchewkę, podsmaż. Dodaj ziemniaki i smaż 5 minut. Zalej pozostałym winem i przykryj.
- Na trzeciej patelni rozgrzej łyżkę smalcu i usmaż na niej paprykę. Kiedy będzie miękka, wymieszaj ją z pozostałymi warzywami.
- Piersi kaczki wyjmij z marynaty, natnij skórę w kratkę, dopraw pieprzem. Usmaż na kolejnej rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry. Po 8 minutach obróć na drugą stronę. Smaż kolejne 6 minut, zdejmij z patelni i przykryj folią. Po 5 minutach pokrój mięso, podaj z warzywami i podgrzanym sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl