Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku

Dawniej kaczka często gościła na polskich stołach. Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym niż kurczak. Zawiera więcej białka i żelaza.

Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalskuPiersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 750 g piersi kaczki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
  • 150 g marchewki pokrojonej w talarki
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w talarki
  • 200 g papryki pokrojonej w kostkę
  • 100 ml białego wina

Marynata:

  • 50 ml koniaku
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku

Sos:

  • 2 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki białego wina
  • 150 g śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki musztardy
  • natka pietruszki
  • pieprz czerwony

Przepis

  • Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią piersi kaczki, zafoliuj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  • Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dodaj białe wino, śmietanę i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos będzie gęsty. Dopraw czerwonym pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Rozgrzej na drugiej patelni kolejne 2 łyżki smalcu. Dodaj marchewkę, podsmaż. Dodaj ziemniaki i smaż 5 minut. Zalej pozostałym winem i przykryj.
  • Na trzeciej patelni rozgrzej łyżkę smalcu i usmaż na niej paprykę. Kiedy będzie miękka, wymieszaj ją z pozostałymi warzywami.
  • Piersi kaczki wyjmij z marynaty, natnij skórę w kratkę, dopraw pieprzem. Usmaż na kolejnej rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry. Po 8 minutach obróć na drugą stronę. Smaż kolejne 6 minut, zdejmij z patelni i przykryj folią. Po 5 minutach pokrój mięso, podaj z warzywami i podgrzanym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę