Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku

Dawniej kaczka często gościła na polskich stołach. Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym niż kurczak. Zawiera więcej białka i żelaza.

Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalskuPiersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 750 g piersi kaczki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
  • 150 g marchewki pokrojonej w talarki
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w talarki
  • 200 g papryki pokrojonej w kostkę
  • 100 ml białego wina

Marynata:

  • 50 ml koniaku
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku

Sos:

  • 2 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki białego wina
  • 150 g śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki musztardy
  • natka pietruszki
  • pieprz czerwony

Przepis

  • Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią piersi kaczki, zafoliuj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  • Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dodaj białe wino, śmietanę i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos będzie gęsty. Dopraw czerwonym pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Rozgrzej na drugiej patelni kolejne 2 łyżki smalcu. Dodaj marchewkę, podsmaż. Dodaj ziemniaki i smaż 5 minut. Zalej pozostałym winem i przykryj.
  • Na trzeciej patelni rozgrzej łyżkę smalcu i usmaż na niej paprykę. Kiedy będzie miękka, wymieszaj ją z pozostałymi warzywami.
  • Piersi kaczki wyjmij z marynaty, natnij skórę w kratkę, dopraw pieprzem. Usmaż na kolejnej rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry. Po 8 minutach obróć na drugą stronę. Smaż kolejne 6 minut, zdejmij z patelni i przykryj folią. Po 5 minutach pokrój mięso, podaj z warzywami i podgrzanym sosem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia