Placek z kurczakiem

Pizza zawiera dużo sodu, bo jej składniki – zwłaszcza ciasto – mają go w sobie sporo. Na szczęście, zamieniając kilka kluczowych elementów, możesz stworzyć coś równie pysznego. Kiedy następnym razem najdzie cię ochota na pizzę, wypróbuj ten prosty przepis.

Placek z kurczakiemPlacek z kurczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • spray do smażenia
  • 2 pełnoziarniste chlebki naan (ok. 110 g każdy)
  • 1 szklanka pokruszonej niskotłuszczowej mozzarelli
  • 2 szklanki świeżego szpinaku baby
  • 110 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
  • 170 g karczochów ze słoika
  • 4 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 225 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 1 łyżka przyprawy bez sodu

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i spryskaj ją olejem.
  • Ułóż placki na przygotowanej blasze i nałóż na każdy z nich po połowie mozzarelli, szpinaku, suszonych pomidorów, karczochów i przyprawy.
  • Piecz 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzej olej na średniej patelni. Posyp kurczaka przyprawą bez sodu i smaż na średnim ogniu przez sześć minut, często mieszając. Zdejmij z ognia.
  • Kiedy placki będą gotowe, nałóż na każdy z nich kurczaka i wstaw z powrotem do piekarnika na dziesięć minut, aż ser się roztopi. Przekrój każdy z placków na pół i podawaj.
  • Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości