Placek z kurczakiem

Pizza zawiera dużo sodu, bo jej składniki – zwłaszcza ciasto – mają go w sobie sporo. Na szczęście, zamieniając kilka kluczowych elementów, możesz stworzyć coś równie pysznego. Kiedy następnym razem najdzie cię ochota na pizzę, wypróbuj ten prosty przepis.

Placek z kurczakiemPlacek z kurczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • spray do smażenia
  • 2 pełnoziarniste chlebki naan (ok. 110 g każdy)
  • 1 szklanka pokruszonej niskotłuszczowej mozzarelli
  • 2 szklanki świeżego szpinaku baby
  • 110 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
  • 170 g karczochów ze słoika
  • 4 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 225 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 1 łyżka przyprawy bez sodu

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i spryskaj ją olejem.
  • Ułóż placki na przygotowanej blasze i nałóż na każdy z nich po połowie mozzarelli, szpinaku, suszonych pomidorów, karczochów i przyprawy.
  • Piecz 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzej olej na średniej patelni. Posyp kurczaka przyprawą bez sodu i smaż na średnim ogniu przez sześć minut, często mieszając. Zdejmij z ognia.
  • Kiedy placki będą gotowe, nałóż na każdy z nich kurczaka i wstaw z powrotem do piekarnika na dziesięć minut, aż ser się roztopi. Przekrój każdy z placków na pół i podawaj.
  • Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości