Trwa ładowanie...
d36o8ew
d36o8ew

Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria

Przepis

Przepis na soczystą pierś kurczaka zawiniętą w liść chrzanu i upieczoną w piekarniku, w towarzystwie gotowanej fasolki szparagowej i mizerii z sałaty lodowej. Pomysł na ten pyszny obiad pochodzi z bloga "Dietolog".

4.2
(5 głosów)
Oceń:
d36o8ew
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria
Dietolog
Składniki
  • 2 niewielkie piersi kurczaka lub polędwiczki z indyka o wadze ok. 120 g każda
  • 2 liście chrzanu
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc.
  • 400 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
  • sól
Przepis

Każdą pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i zawinąć oddzielnie w liście chrzanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec 30 minut. W międzyczasie przygotować dodatki. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końce z obu stron i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Sałatę lodową poszarpać lub pokroić, delikatnie posolić, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Upieczone piersi kurczaka podawać z dodatkami. Liście chrzanu można zostawić, albo zdjąć tuż przed podaniem. Co prawda można je zjeść, ale wierzchnia warstwa będzie sucha. Za to mięso w środku jest aromatyczne, delikatne i cudownie wilgotne. Naprawdę pyszne.

Zobacz też przepis na rozgrzewającą zupę z jarmużu

Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d36o8ew

Podziel się opinią

8
Share
d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew