Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria
Przepis na soczystą pierś kurczaka zawiniętą w liść chrzanu i upieczoną w piekarniku, w towarzystwie gotowanej fasolki szparagowej i mizerii z sałaty lodowej. Pomysł na ten pyszny obiad pochodzi z bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 niewielkie piersi kurczaka lub polędwiczki z indyka o wadze ok. 120 g każda
- 2 liście chrzanu
- 1/2 sałaty lodowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc.
- 400 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
- sól
Każdą pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i zawinąć oddzielnie w liście chrzanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec 30 minut. W międzyczasie przygotować dodatki. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końce z obu stron i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Sałatę lodową poszarpać lub pokroić, delikatnie posolić, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Upieczone piersi kurczaka podawać z dodatkami. Liście chrzanu można zostawić, albo zdjąć tuż przed podaniem. Co prawda można je zjeść, ale wierzchnia warstwa będzie sucha. Za to mięso w środku jest aromatyczne, delikatne i cudownie wilgotne. Naprawdę pyszne.
Zobacz też przepis na rozgrzewającą zupę z jarmużu
src="https://d.wpimg.pl/1823067419-1711342361/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze