Pierś kaczki z żurawiną i pieczoną dynią. Odświętny obiad dla rodziny

Kaczka nie cieszy się zbytnią popularnością, gdyż wiele osób nie wie, jak ją przyrządzić. Nie musimy jednak od razu faszerować i piec całej kaczki - na początek warto zacząć od piersi. Propozycja z bloga "Obiad gotowy" na pewno zaskakuje fanom drobiu. Mięso jest delikatne, zupełni inne niż gęś lub kurczak. Żurawina podkreśla i podkręca jego smak, a pieczona dynia świetnie się komponuje jako dodatek.

Pierś kaczki z żurawiną i pieczoną dynią. Odświętny obiad dla rodzinyPierś kaczki z żurawiną i pieczoną dynią. Odświętny obiad dla rodziny
Julianna Bednarczuk

Składniki

  • 2 filety kaczki ze skórą
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • tymianek

Sos żurawinowy:

  • 50 g żurawiny (może być mrożona)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 nieduża gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków rozmarynu
  • pieprz
  • opcjonalnie: 1 goździk, szczypta cynamonu

Pieczona dynia:

  • pół dyni hokkaido (ok. 700 g)
  • tymianek
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • gałązki tymianku do dekoracji

Przepis

Filety kaczki opłukać, osuszyć papierową serwetą. Skórkę naciąć w kratkę, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, odstawić na 2 godziny.
Dynię wydrążyć, oczyścić, pokroić w cząstki. Ułożyć na blasze, posmarowanej olejem. Dynię doprawić i posolić do smaku, skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości, ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. W tym czasie usmażyć kaczkę. Filety ułożyć na zimnej patelni skóra do dołu, smażyć ok. 8 minut na średnim ogniu, tłuszcz powinien się wytopić. Następnie odwrócić mięso, smażyć jeszcze 5-6 minut. Mięso powinno pozostać lekko różowe w środku, a przy naciśnięciu być sprężyste. Po usmażeniu filety przełożyć do rondla skórą do góry, wstawić do piekarnika na 5-6 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Przed podaniem pokroić w plastry.
Przygotować sos żurawinowy: z patelni zlać tłuszcz wytopiony z kaczki. Gruszkę obrać i pokroić w ósemki. Na patelnię wyłożyć kawałki gruszki, obsmażyć, dodać żurawinę, miód, rozmaryn, wlać wino, ewentualnie doprawić goździkami i cynamonem i dusić 5 minut, następnie żurawinę rozgnieść (część owoców zostawić w całości), całość jeszcze chwilę smażyć. Na talerze wyłożyć kawałki pieczonej dyni, plastry kaczki, polać sosem żurawinowym.
Zobacz także: słodkie taratuszki

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja