Pierogi ze szpinakiem i fetą
Pierogi ze szpinakiem i serem feta już na dobre zagościły w polskiej kuchni. To smaczna i nieco lżejsza alternatywa dla klasycznych ruskich czy pierogów z kapustą i grzybami. Smakują zarówno z wody, zaraz po ugotowaniu, jak i odsmażane na patelni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
- 200 g sera feta
- 3 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i dopraw przyprawami. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze