Trwa ładowanie...
dbd2pjh
dbd2pjh

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Przepis

Pierogi ze szpinakiem i serem feta już na dobre zagościły w polskiej kuchni. To smaczna i nieco lżejsza alternatywa dla klasycznych ruskich czy pierogów z kapustą i grzybami. Smakują zarówno z wody, zaraz po ugotowaniu, jak i odsmażane na patelni.

3.6
(19 głosów)
Oceń:
dbd2pjh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Pierogi ze szpinakiem i fetą
123
Składniki

Ciasto:

Farsz:

  • 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 200 g sera feta
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i dopraw przyprawami. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.

Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.

dbd2pjh
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh