Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę

Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich są przepyszne pierożki z farszem z kaszy, twarogu i oczywiście ziemniaków.

Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkęPierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka, ok. 180 ml, ciepłej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 średnia biała cebula
  • 300 ml dobrego bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • pęczek natki pietruszki

Do podania:

  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oleju

Przepis

Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż krótką chwilę, dodaj kaszę i podprażaj razem przez kilka minut. Cały czas mieszaj, następnie zalej bulionem i ugotuj. Wystudź. Schłodzone ugotowane ziemniaki obierz i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Dodaj kaszę z cebulą, posiekane orzechy i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Przepis

Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij jednakowe krążki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi, zwróć uwagę, żeby nie było żadnych dziurek, inaczej podczas gotowania farsz może wypłynąć. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody, gotuj kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z cebulą zrumienioną na oleju.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja