Pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdzony przepis krok po kroku
Najlepszy przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. tradycyjnie podajemy je okraszone podsmażoną cebulką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg świeżej białej kapusty
- 1 cebula
- ok. 50 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 50 g suszonych grzybów
- do smaku pieprz i sól
Przepis
- Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1h. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować.
- Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby.
- Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszoną wraz z cebulą.
- Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru. Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na 0,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl