Pierogi kebabowe - zasmakuj w ich oryginalnym smaku!
Pierogi znane są w Polsce wieków. Najbardziej lubimy ruskie, z mięsem lub z kaszą. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pierogów z kapustą i z grzybami. A czy słyszałeś o pierogach à la kebab? Jeśli nie, nic straconego, właśnie masz okazję dowiedzieć się, jak zrobić kebabowe pierożki i efektownie urozmaicić swoją kuchnię. Zapraszam do lektury!
Pierogi kebabowe - jak je zrobić?
Pierożki kebabowe to nic innego, jak ciasto drożdżowe z warzywno-mięsnym farszem. Najsmaczniejsze są na gorąco, tuż po upieczeniu, ale możemy bez problemu także je zamrozić i zjeść innego dnia. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, jak zrobić pyszne pierożki à la kebab.
Pierogi kebabowe pieczone - przepis
Składniki na ciasto:
- 1 jajko;
- 1 kg mąki pszennej;
- 100 g drożdży;
- 100 g margaryny/masła;
- 500 ml mleka;
- 1 łyżeczka stołowa soli;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka oregano.
Składniki na nadzienie:
- 500 g piersi z kurczaka;
- 250 g żółtego sera;
- 1 puszka kukurydzy;
- 500 g pieczarek;
- 1 cebula;
- 1 papryka czerwona;
- 2 łyżki ketchupu;
- przyprawa Gyros;
- sól;
- pieprz.
Dodatkowo przygotujmy sobie 1 roztrzepane jajko, które wykorzystamy do posmarowania pierogów.
Sposób przygotowania:
1. Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy do tego cukier i 1 szklankę mleka. Mieszamy, odstawiamy na około 10 minut.
2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy.
3. Przesiewamy mąkę do dużego naczynia, dodajemy do niego pozostałą resztkę mleka, sól, pieprz, jajko, rozczyn z drożdży i przyprawy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie.
4. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego kulę, po czym przekładamy do miski posypanej wcześniej mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
5. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą oraz przyprawą do gyrosa, smażymy je na patelni, aż się zarumieni.
6. Obieramy i kroimy w plasterki pieczarki jak najdrobniej. Kroimy cebulę w kostkę. Razem z pieczarkami smażymy na oleju, aż pieczarki zrobią się miękkie i odparuje woda. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
7. Mieszamy w misce kurczaka, podsmażone pieczarki z cebulą, dodajmy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę, starty na tarce żółty ser i ketchup. Całość posypujemy solą i pieprzem.
8. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wycinamy kółka (można szklanką), nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy ze sobą wszystkie boki.
9. Układamy gotowe pierogi kebabowe na blaszce do pieczenia, pamiętając o zachowaniu między nimi odstępów. Smarujemy wierzch ciasta wcześniej roztrzepanym jajkiem.
10. Do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy od 20 do 25 minut (do czasu, aż się zarumienią). Gotowe!
Pierogi kebabowe smażone - przepis
**Potrzebne składniki
- 50 g drożdży;
- 0,5 kg mąki;
- 1 szklanka mleka;
- 2 jajka;
- 0,5 łyżki cukru;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 filet z indyka;
- olej;
- przyprawa gyros;
- 0,5 kapusty pekińskiej;
- 5 ogórków konserwowych;
- 1 niewielka puszka kukurydzy;
- 1 czerwona papryka;
- 1 średnia cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki ketchupu;
- 3 łyżki majonezu;
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, łyżkę mąki i drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy do nich pozostałą mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie, gładki i elastyczne. Odstawiamy znów do wyrośnięcia.
3. Umyte mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, posypujemy przyprawą gyros.
4. Usuwamy gniazda nasienne w umytej papryce, a następnie kroimy ją w kostkę.
5. Obieramy i kroimy cebulę, także w kostkę.
6. Oczyszczoną kapustę pekińską drobno siekamy.
7. Odsączamy ogórki, kroimy w kostkę.
8. Odcedzamy kukurydzę.
9. Wszystko razem mieszamy, dodajemy wystudzone mięso oraz ketchup i majonez. Dokładnie mieszamy, posypujemy pieprzem i solą.
10. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do reszty.
11. Rozwałkowujemy po kawałku ciasto, wycinamy okręgi (np. szklanką). Na krążki nakładamy farsz i w każdym dokładnie zlepiamy wszystkie brzegi.
12. Tak przygotowane układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosły.
13. Pierogi kebabowe smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
14. Po wyjęciu odsączamy (można w tym celu wykorzystać ręcznik papierowy).
15. Usmażone pierogi najlepiej podawać na ciepło.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl