Pierogi kebabowe - zasmakuj w ich oryginalnym smaku!

Pierogi znane są w Polsce wieków. Najbardziej lubimy ruskie, z mięsem lub z kaszą. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pierogów z kapustą i z grzybami. A czy słyszałeś o pierogach à la kebab? Jeśli nie, nic straconego, właśnie masz okazję dowiedzieć się, jak zrobić kebabowe pierożki i efektownie urozmaicić swoją kuchnię. Zapraszam do lektury!


Pierożki kebabowe to nic innego, jak ciasto drożdżowe z warzywno-mięsnym farszem
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Pierogi kebabowe - jak je zrobić?

Pierożki kebabowe to nic innego, jak ciasto drożdżowe z warzywno-mięsnym farszem. Najsmaczniejsze są na gorąco, tuż po upieczeniu, ale możemy bez problemu także je zamrozić i zjeść innego dnia. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, jak zrobić pyszne pierożki à la kebab.

Pierogi kebabowe pieczone - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 100 g drożdży;
  • 100 g margaryny/masła;
  • 500 ml mleka;
  • 1 łyżeczka stołowa soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka oregano.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka;
  • 250 g żółtego sera;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 500 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 papryka czerwona;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • przyprawa Gyros;
  • sól;
  • pieprz.

Dodatkowo przygotujmy sobie 1 roztrzepane jajko, które wykorzystamy do posmarowania pierogów.

Sposób przygotowania:

1. Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy do tego cukier i 1 szklankę mleka. Mieszamy, odstawiamy na około 10 minut.

2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy.

3. Przesiewamy mąkę do dużego naczynia, dodajemy do niego pozostałą resztkę mleka, sól, pieprz, jajko, rozczyn z drożdży i przyprawy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie.

4. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego kulę, po czym przekładamy do miski posypanej wcześniej mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

5. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą oraz przyprawą do gyrosa, smażymy je na patelni, aż się zarumieni.

6. Obieramy i kroimy w plasterki pieczarki jak najdrobniej. Kroimy cebulę w kostkę. Razem z pieczarkami smażymy na oleju, aż pieczarki zrobią się miękkie i odparuje woda. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.

7. Mieszamy w misce kurczaka, podsmażone pieczarki z cebulą, dodajmy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę, starty na tarce żółty ser i ketchup. Całość posypujemy solą i pieprzem.

8. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wycinamy kółka (można szklanką), nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy ze sobą wszystkie boki.

9. Układamy gotowe pierogi kebabowe na blaszce do pieczenia, pamiętając o zachowaniu między nimi odstępów. Smarujemy wierzch ciasta wcześniej roztrzepanym jajkiem.

10. Do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy od 20 do 25 minut (do czasu, aż się zarumienią). Gotowe!

Pierogi kebabowe smażone - przepis

**Potrzebne składniki

  • 50 g drożdży;
  • 0,5 kg mąki;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 jajka;
  • 0,5 łyżki cukru;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 filet z indyka;
  • olej;
  • przyprawa gyros;
  • 0,5 kapusty pekińskiej;
  • 5 ogórków konserwowych;
  • 1 niewielka puszka kukurydzy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • 3 łyżki majonezu;
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, łyżkę mąki i drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

2. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy do nich pozostałą mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie, gładki i elastyczne. Odstawiamy znów do wyrośnięcia.

3. Umyte mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, posypujemy przyprawą gyros.

4. Usuwamy gniazda nasienne w umytej papryce, a następnie kroimy ją w kostkę.

5. Obieramy i kroimy cebulę, także w kostkę.

6. Oczyszczoną kapustę pekińską drobno siekamy.

7. Odsączamy ogórki, kroimy w kostkę.

8. Odcedzamy kukurydzę.

9. Wszystko razem mieszamy, dodajemy wystudzone mięso oraz ketchup i majonez. Dokładnie mieszamy, posypujemy pieprzem i solą.

10. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do reszty.

11. Rozwałkowujemy po kawałku ciasto, wycinamy okręgi (np. szklanką). Na krążki nakładamy farsz i w każdym dokładnie zlepiamy wszystkie brzegi.

12. Tak przygotowane układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosły.

13. Pierogi kebabowe smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

14. Po wyjęciu odsączamy (można w tym celu wykorzystać ręcznik papierowy).

15. Usmażone pierogi najlepiej podawać na ciepło.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał