Trwa ładowanie...

Pierogi kebabowe - zasmakuj w ich oryginalnym smaku!

Pierogi znane są w Polsce wieków. Najbardziej lubimy ruskie, z mięsem lub z kaszą. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pierogów z kapustą i z grzybami. A czy słyszałeś o pierogach à la kebab? Jeśli nie, nic straconego, właśnie masz okazję dowiedzieć się, jak zrobić kebabowe pierożki i efektownie urozmaicić swoją kuchnię. Zapraszam do lektury!


Pierogi kebabowe - zasmakuj w ich oryginalnym smaku!Źródło: pixabay.com
d4detro
d4detro

Pierogi kebabowe - jak je zrobić?

Pierożki kebabowe to nic innego, jak ciasto drożdżowe z warzywno-mięsnym farszem. Najsmaczniejsze są na gorąco, tuż po upieczeniu, ale możemy bez problemu także je zamrozić i zjeść innego dnia. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, jak zrobić pyszne pierożki à la kebab.

Pierogi kebabowe pieczone - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 100 g drożdży;
  • 100 g margaryny/masła;
  • 500 ml mleka;
  • 1 łyżeczka stołowa soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka oregano.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka;
  • 250 g żółtego sera;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 500 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 papryka czerwona;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • przyprawa Gyros;
  • sól;
  • pieprz.
d4detro

Dodatkowo przygotujmy sobie 1 roztrzepane jajko, które wykorzystamy do posmarowania pierogów.

Sposób przygotowania:

1. Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy do tego cukier i 1 szklankę mleka. Mieszamy, odstawiamy na około 10 minut.

2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy.

3. Przesiewamy mąkę do dużego naczynia, dodajemy do niego pozostałą resztkę mleka, sól, pieprz, jajko, rozczyn z drożdży i przyprawy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie.

d4detro

4. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego kulę, po czym przekładamy do miski posypanej wcześniej mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

5. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą oraz przyprawą do gyrosa, smażymy je na patelni, aż się zarumieni.

6. Obieramy i kroimy w plasterki pieczarki jak najdrobniej. Kroimy cebulę w kostkę. Razem z pieczarkami smażymy na oleju, aż pieczarki zrobią się miękkie i odparuje woda. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.

d4detro

7. Mieszamy w misce kurczaka, podsmażone pieczarki z cebulą, dodajmy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę, starty na tarce żółty ser i ketchup. Całość posypujemy solą i pieprzem.

8. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wycinamy kółka (można szklanką), nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy ze sobą wszystkie boki.

9. Układamy gotowe pierogi kebabowe na blaszce do pieczenia, pamiętając o zachowaniu między nimi odstępów. Smarujemy wierzch ciasta wcześniej roztrzepanym jajkiem.

d4detro

10. Do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy od 20 do 25 minut (do czasu, aż się zarumienią). Gotowe!

Pierogi kebabowe smażone - przepis

**Potrzebne składniki

  • 50 g drożdży;
  • 0,5 kg mąki;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 jajka;
  • 0,5 łyżki cukru;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 filet z indyka;
  • olej;
  • przyprawa gyros;
  • 0,5 kapusty pekińskiej;
  • 5 ogórków konserwowych;
  • 1 niewielka puszka kukurydzy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • 3 łyżki majonezu;
  • szczypta soli i pieprzu.
d4detro

Sposób przygotowania:

1. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, łyżkę mąki i drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

2. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy do nich pozostałą mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie, gładki i elastyczne. Odstawiamy znów do wyrośnięcia.

3. Umyte mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, posypujemy przyprawą gyros.

4. Usuwamy gniazda nasienne w umytej papryce, a następnie kroimy ją w kostkę.

d4detro

5. Obieramy i kroimy cebulę, także w kostkę.

6. Oczyszczoną kapustę pekińską drobno siekamy.

7. Odsączamy ogórki, kroimy w kostkę.

8. Odcedzamy kukurydzę.

9. Wszystko razem mieszamy, dodajemy wystudzone mięso oraz ketchup i majonez. Dokładnie mieszamy, posypujemy pieprzem i solą.

10. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do reszty.

11. Rozwałkowujemy po kawałku ciasto, wycinamy okręgi (np. szklanką). Na krążki nakładamy farsz i w każdym dokładnie zlepiamy wszystkie brzegi.

12. Tak przygotowane układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosły.

13. Pierogi kebabowe smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

14. Po wyjęciu odsączamy (można w tym celu wykorzystać ręcznik papierowy).

15. Usmażone pierogi najlepiej podawać na ciepło.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj