Pierogi kebabowe - zasmakuj w ich oryginalnym smaku!

Pierogi znane są w Polsce wieków. Najbardziej lubimy ruskie, z mięsem lub z kaszą. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pierogów z kapustą i z grzybami. A czy słyszałeś o pierogach à la kebab? Jeśli nie, nic straconego, właśnie masz okazję dowiedzieć się, jak zrobić kebabowe pierożki i efektownie urozmaicić swoją kuchnię. Zapraszam do lektury!


Pierożki kebabowe to nic innego, jak ciasto drożdżowe z warzywno-mięsnym farszem
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Pierogi kebabowe - jak je zrobić?

Pierożki kebabowe to nic innego, jak ciasto drożdżowe z warzywno-mięsnym farszem. Najsmaczniejsze są na gorąco, tuż po upieczeniu, ale możemy bez problemu także je zamrozić i zjeść innego dnia. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, jak zrobić pyszne pierożki à la kebab.

Pierogi kebabowe pieczone - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 100 g drożdży;
  • 100 g margaryny/masła;
  • 500 ml mleka;
  • 1 łyżeczka stołowa soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka oregano.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka;
  • 250 g żółtego sera;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 500 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 papryka czerwona;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • przyprawa Gyros;
  • sól;
  • pieprz.

Dodatkowo przygotujmy sobie 1 roztrzepane jajko, które wykorzystamy do posmarowania pierogów.

Sposób przygotowania:

1. Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy do tego cukier i 1 szklankę mleka. Mieszamy, odstawiamy na około 10 minut.

2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy.

3. Przesiewamy mąkę do dużego naczynia, dodajemy do niego pozostałą resztkę mleka, sól, pieprz, jajko, rozczyn z drożdży i przyprawy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie.

4. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego kulę, po czym przekładamy do miski posypanej wcześniej mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

5. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą oraz przyprawą do gyrosa, smażymy je na patelni, aż się zarumieni.

6. Obieramy i kroimy w plasterki pieczarki jak najdrobniej. Kroimy cebulę w kostkę. Razem z pieczarkami smażymy na oleju, aż pieczarki zrobią się miękkie i odparuje woda. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.

7. Mieszamy w misce kurczaka, podsmażone pieczarki z cebulą, dodajmy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę, starty na tarce żółty ser i ketchup. Całość posypujemy solą i pieprzem.

8. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wycinamy kółka (można szklanką), nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy ze sobą wszystkie boki.

9. Układamy gotowe pierogi kebabowe na blaszce do pieczenia, pamiętając o zachowaniu między nimi odstępów. Smarujemy wierzch ciasta wcześniej roztrzepanym jajkiem.

10. Do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy od 20 do 25 minut (do czasu, aż się zarumienią). Gotowe!

Pierogi kebabowe smażone - przepis

**Potrzebne składniki

  • 50 g drożdży;
  • 0,5 kg mąki;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 jajka;
  • 0,5 łyżki cukru;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 filet z indyka;
  • olej;
  • przyprawa gyros;
  • 0,5 kapusty pekińskiej;
  • 5 ogórków konserwowych;
  • 1 niewielka puszka kukurydzy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • 3 łyżki majonezu;
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, łyżkę mąki i drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

2. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy do nich pozostałą mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie, gładki i elastyczne. Odstawiamy znów do wyrośnięcia.

3. Umyte mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, posypujemy przyprawą gyros.

4. Usuwamy gniazda nasienne w umytej papryce, a następnie kroimy ją w kostkę.

5. Obieramy i kroimy cebulę, także w kostkę.

6. Oczyszczoną kapustę pekińską drobno siekamy.

7. Odsączamy ogórki, kroimy w kostkę.

8. Odcedzamy kukurydzę.

9. Wszystko razem mieszamy, dodajemy wystudzone mięso oraz ketchup i majonez. Dokładnie mieszamy, posypujemy pieprzem i solą.

10. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do reszty.

11. Rozwałkowujemy po kawałku ciasto, wycinamy okręgi (np. szklanką). Na krążki nakładamy farsz i w każdym dokładnie zlepiamy wszystkie brzegi.

12. Tak przygotowane układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosły.

13. Pierogi kebabowe smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

14. Po wyjęciu odsączamy (można w tym celu wykorzystać ręcznik papierowy).

15. Usmażone pierogi najlepiej podawać na ciepło.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów