Trwa ładowanie...
d408ghu
09-12-2021 09:30

Piernik herbaciany. Możesz upiec nawet dzień przed Wigilią

Przepis

Przepyszny aromatyczny piernik z dodatkiem... czarnej herbaty. Dzięki temu nabiera wyjątkowego smaku. Piernik nie wymaga dojrzewania, dlatego można go upiec nawet na ostatnią chwilę.

d408ghu
3.1
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki herbaty czarnej liściastej herbaty

Krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 1 cukier waniliowy

Dekoracja:

  • 1 polewa czekoladowa
  • kostki czekolady do posypania
Przepis
  • Przepis na ciasto: herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić.
  • Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć.
  • Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
  • Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.
  • Przepis na krem: z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.
  • Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Piernik herbaciany. Możesz upiec nawet dzień przed Wigilią
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d408ghu

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d408ghu
d408ghu
d408ghu
d408ghu
Więcej tematów
d408ghu