Trwa ładowanie...
d2n5scd
d2n5scd

Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?

Przepis

Pielmieni to tradycyjne pierożki syberyjskie. Pierożki są wypełnione po brzegi mięsnym nadzieniem i bulionem, który wytwarza się podczas gotowania. Zwykle podaje je się z maczane w occie spirytusowym lub z gęstą kwaśną śmietaną. Doskonałą propozycją jest również podanie pielmieni z domowym rosołem. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

1.8
(5 głosów)
Oceń:
d2n5scd
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?
Krylowa Kuchnia
Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?
Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Na farsz:

  • 350 g łopatki wieprzowej
  • 350 g mięsa z udźca wołowego
  • 1 żółtko
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 70 ml bulionu wołowego
  • sól i pieprz
Przepis

1. Mąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo gorącą wodę. Wymieszać, a następnie dodać sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto.

2. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąć folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło.

3. Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu.

4. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić.

5. Z ciasta odcinać porcje i cienko rozwałkowywać. Kółeczka wykrawać 5 cm ringiem. Farszu nakładać naprawdę sporo, aby pierożki były pękate.

6. Sklejać jak tradycyjne pierogi, a na końcu sklejać rogi pierożków. Pierożki ułożyć na czystej ściereczce.

7. Gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia i zagotowania się pierożków. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

d2n5scd
Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
4
Share
d2n5scd
d2n5scd

d2n5scd
d2n5scd
d2n5scd