Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?

Pielmieni to tradycyjne pierożki syberyjskie. Pierożki są wypełnione po brzegi mięsnym nadzieniem i bulionem, który wytwarza się podczas gotowania. Zwykle podaje je się z maczane w occie spirytusowym lub z gęstą kwaśną śmietaną. Doskonałą propozycją jest również podanie pielmieni z domowym rosołem. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?
oprac. Katarzyna Gileta

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Na farsz:

  • 350 g łopatki wieprzowej
  • 350 g mięsa z udźca wołowego
  • 1 żółtko
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 70 ml bulionu wołowego
  • sól i pieprz

Przepis

1. Mąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo gorącą wodę. Wymieszać, a następnie dodać sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto.

Przepis

2. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąć folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło.

Przepis

3. Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu.

Przepis

4. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić.

Przepis

5. Z ciasta odcinać porcje i cienko rozwałkowywać. Kółeczka wykrawać 5 cm ringiem. Farszu nakładać naprawdę sporo, aby pierożki były pękate.

Przepis

6. Sklejać jak tradycyjne pierogi, a na końcu sklejać rogi pierożków. Pierożki ułożyć na czystej ściereczce.

Przepis

7. Gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia i zagotowania się pierożków. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości