Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?
Pielmieni to tradycyjne pierożki syberyjskie. Pierożki są wypełnione po brzegi mięsnym nadzieniem i bulionem, który wytwarza się podczas gotowania. Zwykle podaje je się z maczane w occie spirytusowym lub z gęstą kwaśną śmietaną. Doskonałą propozycją jest również podanie pielmieni z domowym rosołem. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Na farsz:
- 350 g łopatki wieprzowej
- 350 g mięsa z udźca wołowego
- 1 żółtko
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 70 ml bulionu wołowego
- sól i pieprz
1. Mąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo gorącą wodę. Wymieszać, a następnie dodać sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto.
2. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąć folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło.
3. Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu.
4. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić.
5. Z ciasta odcinać porcje i cienko rozwałkowywać. Kółeczka wykrawać 5 cm ringiem. Farszu nakładać naprawdę sporo, aby pierożki były pękate.
6. Sklejać jak tradycyjne pierogi, a na końcu sklejać rogi pierożków. Pierożki ułożyć na czystej ściereczce.
7. Gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia i zagotowania się pierożków. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze