Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?

Pielmieni to tradycyjne pierożki syberyjskie. Pierożki są wypełnione po brzegi mięsnym nadzieniem i bulionem, który wytwarza się podczas gotowania. Zwykle podaje je się z maczane w occie spirytusowym lub z gęstą kwaśną śmietaną. Doskonałą propozycją jest również podanie pielmieni z domowym rosołem. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?Pielmieni - tradycyjne pierożki syberyjskie. Jak je przygotować?
oprac. Katarzyna Gileta

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Na farsz:

  • 350 g łopatki wieprzowej
  • 350 g mięsa z udźca wołowego
  • 1 żółtko
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 70 ml bulionu wołowego
  • sól i pieprz

Przepis

1. Mąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo gorącą wodę. Wymieszać, a następnie dodać sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto.

Przepis

2. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąć folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło.

Przepis

3. Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu.

Przepis

4. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić.

Przepis

5. Z ciasta odcinać porcje i cienko rozwałkowywać. Kółeczka wykrawać 5 cm ringiem. Farszu nakładać naprawdę sporo, aby pierożki były pękate.

Przepis

6. Sklejać jak tradycyjne pierogi, a na końcu sklejać rogi pierożków. Pierożki ułożyć na czystej ściereczce.

Przepis

7. Gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia i zagotowania się pierożków. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇