Pieczony kurczak z oliwkami i gotowaną cytryną
Obecne w tym daniu kuszące nuty czosnku, kurkumy i imbiru to te same aromaty, które unoszą się co wieczór nad straganami z jedzeniem na Dzami al–Fana, ogromnym placu w Marrakeszu – w ciągu dnia pełnym berberyjskich muzykantów, bajarzy, komików, połykaczy ognia i zaklinaczy węży. Wyrazisty cytrynowy smak jednego z najsłynniejszych marokańskich tadzinów doskonale pasuje do tej zapiekanki z kurczaka. To danie ze sporą ilością sosu, dlatego podawaj je z kuskusem lub z ziołowym purée ziemniaczanym z oliwą. Ja chętnie przyrządzam tę nieskomplikowaną potrawę, gdy spodziewam się większej grupy gości.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
 - 6 łyżek oliwy z oliwek
 - 1⁄2 łyżeczki mielonej kurkumy
 - 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru
 - 1⁄2 łyżki miodu
 - 250 mililitrów wytrawnego białego wina
 - posiekane ząbki z 1 główki czosnku
 - 16 udek kurczaka z kośćmi i skórą
 - 120 gramów kaparów, odsączonych z zalewy
 - 200 gramów zielonych oliwek bez pestek
 - 1 duża lub 2 mniejsze ugotowane cytryny, bez pestek, pokrojone na kawałki
 - posiekane listki z 1 pęczka kolendry (25 gramów)
 - sól i pieprz
 
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
 - W dużej misce dokładnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę, kurkumę imbir, miód, wino oraz szczyptę soli i pieprzu.
 - Dodaj czosnek, a potem pozanurzaj w sosie kolejno wszystkie kawałki kurczaka, aby dokładnie się nim pokryły.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl