Trwa ładowanie...
d48exlc
22-12-2014 22:40

Pieczony karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem

Przepis

Chcesz zaskoczyć najbliższych? podaj na wigilię karpia zapiekanego pod sosem beszamelowym. Ryba w takim wydaniu posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jest delikatna i niezwykle aromatyczna.

d48exlc
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg karpia
  • pół szklanki startego sera żółtego Gouda
  • 300 g szpinaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki przyprawy do ryb
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 liście laurowe
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Rybę oczyścić i opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Płaty pokroić na 4-6 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie skropić sokiem z cytryny.

Odstawić na 3 godziny. W tym czasie poddusić szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć kawałki ryby (po 3 minuty z każdej strony). Nasmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim rybę. W rondelku rozpuścić masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Po połączeniu składników zdjąć naczynie z ognia i dodać zimne mleko energicznie mieszając, aby powstała jednolita, gładka masa. Całość postawić znów na ogniu, dodać liść laurowy i gotować przez 5 minut mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie na rybie ułożyć warstwami: szpinak, starty ser żółty i ponownie szpinak. Całość zalać przygotowanym sosem. Przykryć naczynie, wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C. Danie po upieczeniu podawać z dodatkami lub świeżym, białym pieczywem.

Dobra rada: Świeżego karpia należy wcześniej odpowiednio wyfiletować. Do tej czynności przyda się nam specjalny, ostry nóż do filetowania. Zaczynamy nacinając rybę tuż przy głowie aż do kręgosłupa, przy czym nie odcinamy głowy. Następnie przecinamy karpia wzdłuż grzbietu, prowadząc nóż powoli po ości kręgosłupa i kończąc to cięcie niedaleko ogona. Kiedy przygotujemy już pierwszego filet, zaczynamy drugi w tym właśnie miejscu. Obracamy rybę i nacinamy ją z drugiej strony głowy. Trzymając filet przesuwamy nożem dociskając ostrze do skóry karpia. Gotowe filety można wykorzystać do potrawy.

Pieczony karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48exlc
d48exlc
d48exlc
d48exlc
Więcej tematów
d48exlc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj