Pieczone ziemniaki z warzywami w sosie paprykowym
Bardzo prosta i szybka kolacja, w której główną rolę odgrywają pieczone ziemniaki. Podduszone z warzywami i śmietankowym serkiem staną się pysznym i kolorowym daniem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kg upieczonych ziemniaków
- 2 duże czerwone papryki
- 1/2 szkl. mrożonego groszku
- 1/2 kalafiora
- 3 duże dojrzałe pomidory
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 łyżki masła
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
- świeżo mielony pieprz
Przepis
- Wszystkie warzywa umyj. Paprykę pokrój w grubą kostkę, kalafior podziel na różyczki o średnicy nie większej niż 3 cm.
- Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. W garnku o grubym dnie roztop masło, wsyp do niego paprykę i kurkumę, smaż przez parę sekund. Wrzuć pokrojoną paprykę oraz kalafior. Wymieszaj, tak aby przyprawy dokładnie oblepiły warzywa, wlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś 7-10 minut, aż kalafior będzie ugotowany, ale jędrny.
- Pod koniec duszenia dodaj groszek (nie rozmrażaj go wcześniej). Następnie dodaj pokrojone pomidory i pietruszkę, zamieszaj, duś jeszcze przez minutę.
- Dołóż serek śmietankowy, mieszaj, aż serek się rozpuści.
- Posól sos do smaku i dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu wrzuć upieczone ziemniaki, zamieszaj i podawaj natychmiast.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl