Pieczone pierożki ze szczawiem i twarogiem
Te pieczone pierogi z ciasta drożdżowego są proste w przygotowaniu. Można je wypełnić ulubionym farszem. Autorka bloga "Kwelka gotuje" proponuje wersję ze szczawiem, twarogiem i fetą. Palce lizać!
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 100 g miękkiego masła
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 5 płaskich łyżek śmietanki 18 proc.
Farsz:
Dodatkowo:
- 1 jajko
- czarnuszka lub sezam
Przepis
- W misce wymieszaj mąkę drożdże, sól i cukier. Wbij jajko oraz dodaj śmietankę. Wyrób gładkie ciasto. Można użyć miksera z hakami. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 40-45 min.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Szczaw umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć szczaw oraz posiekany czosnek. Smaż ok. 5 min – do czasu, kiedy szczaw zmięknie i zmniejszy objętość (jak szpinak).
- Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze szczawiem. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Nie może być za cienkie, żeby ciasto nie popękało a farsz nie wypłynął.
- Za pomocą szklanki wykrój kółka, do każdego nałóż ok. pół łyżeczki farszu i zlep brzegi. Pierożki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdy pierożek posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Można posypać sezamem lub solą morską.
- Piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni. Pierożki podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl