Pieczone mięso przyspieszyło ewolucję człowieka

- Pożywienie pieczone na ogniu przyspieszyło ewolucję człowieka i rozwój ludzkiego mózgu - uważa amerykański antropolog. O prowadzonych przez niego badaniach na małpach informuje tygodnik ?New Scientist?.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

– Pożywienie pieczone na ogniu przyspieszyło ewolucję człowieka i rozwój ludzkiego mózgu – uważa amerykański antropolog. O prowadzonych przez niego badaniach na małpach informuje tygodnik „New Scientist”.

Zdaniem antropologa Richarda Wranghama z Harvard University przodek człowieka, Homo erectus, mógł zacząć wykorzystywać ogień około 1.8 mln lat temu. Jak wyjaśnia badacz, pożywienie poddane obróbce termicznej jest łatwiejsze do strawienia w porównaniu z surowym. Być może dzięki takiej diecie u Homo erectus powiększył się mózg, skróciły się jelita i zmniejszyły zęby.

Niepodważalne dowody użycia ognia pochodzą sprzed 250 tys. lat. Jednak Wrangham uważa, że pewne ślady wykorzystania ognia można odnaleźć na stanowiskach archeologicznych nawet sprzed 1.6 mln lat.

Antropolog postanowił szukać wsparcia dla swej teorii w eksperymentach na małpach. Sprawdzał, czy szympansy, bonobo, goryle i orangutany wolą surowe mięso, ziemniaki i marchew, czy pieczone. Okazało się, że jeżeli małpy miały do wyboru pożywienie surowe i poddane obróbce termicznej, zawsze wolały to drugie – czy to ze względu na smak, czy łatwość gryzienia.

Zdaniem Wranghama, oznacza to, że również przodkowie człowieka mieli taką wrodzoną skłonność. Jego zdaniem, zaczęli piec mięso i bulwy roślin niedługo po przyswojeniu sobie umiejętności posługiwania się ogniem.

Artykuł autorstwa Wranghama ukazał się na łamach najnowszego numeru „Journal of Human Evolution”.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja