Pieczone gołąbki z grzybami leśnymi

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są jednym z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jednak gołąbki możemy przygotowywać na wiele innych sposobów. Koniecznie wypróbujcie wersję z leśnymi grzybami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Pieczone gołąbki z grzybami leśnymiPieczone gołąbki z grzybami leśnymi
Monika Lemko

Składniki

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 biała cebula
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki)
  • 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego
  • 250 g kaszy kuskus
  • 40 g startego sera grana padano lub parmezanu

Ponadto:

  • olej rzepakowy
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego

Sos:

  • słodka śmietanka 30 proc.
  • sos sojowy
  • koperek siekany

Przepis

  • Kapusta: w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, należy sparzyć kilka min, przekładamy na cedzak.
  • W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki).
  • Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy olej, grzyby i całość smażymy. Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z grzybami. Doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
  • Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i dusimy ok. 15 min.
  • Następnie wsypujemy kuskus, koperek, zdejmujemy z ognia, mieszamy i pozostawiamy 5 min. do spęcznienia.
  • Lekko studzimy, dodajemy sera, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
  • Farsz zawijamy w liście kapusty.
  • Każdy gołąbek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony łączenia liścia kapusty.
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką, przykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 st. C.
  • Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem.
  • Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał. Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków.
  • Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥