Trwa ładowanie...
d1qscos
oprac. Katarzyna Gileta

Dziś mało kto pamięta o tym mięsie. Przepis na pieczeń z dzika po myśliwsku

Przepis

Dawniej dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest niemal zupełnie zapomniana Niesłusznie. Czym wyróżnia się dziczyzna na tle innych rodzajów mięsa? Przede wszystkim jest bogata w żelazo i białko. Jest również niskokaloryczna. Wydaje się też, że w porównaniu z mięsem hodowlanym jest zdrowsza.

d1qscos
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 60 dag szynki lub łopatki bez kości
  • marynata do mięsa
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz
  • 10 dag cebuli
  • jasne piwo
  • żółtko
  • 3–4 dag musztardy
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.
  • Następnie umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, po czym zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić piwem i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  • Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien.
  • Ponownie włożyć do naczynia w taki sposób, aby jeden plaster zachodził na drugi, polać żółtkiem wymieszanym z musztardą i skórką cytrynową, zapiec.
  • Sos po doprawieniu podać w sosjerce. Pieczeń podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i kapustą z wody.

Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Przysmaki kuchni myśliwskiej".

  123RF
Źródło: 123RF

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dziś mało kto pamięta o tym mięsie. Przepis na pieczeń z dzika po myśliwsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d1qscos

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qscos
d1qscos
d1qscos
d1qscos
Więcej tematów
d1qscos