Trwa ładowanie...
d3fl4hw
13-01-2022 10:08

Pieczeń rzymska. Podaj na obiad albo pokrój na kanapki

Przepis

Pieczeń rzymską możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną czy jaglaną. Możemy pieczeń również schłodzić w lodówce i podawać na kanapkach jako wędlinę.

d3fl4hw
3.5
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©giovanniluca - stock.adobe.com
Składniki
  • 75 dag mielonego mięsa (mieszanego wieprzowo-wołowego)
  • 1 pęczek dymki
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn
  • tymianek
  • mielona słodka i ostra czerwona papryka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Przepis
  • Mielone mięso włożyć do miski. Dodać posiekaną dymkę zeszkloną na łyżce masła. Wbić jajka. Wsypać 2-3 łyżki tartej bułki oraz starty parmezan. Przyprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wymieszać.
  • Paprykę umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na paski o grubości około 1 cm. Przelać na sicie wrzątkiem, aby nieco zmiękła a następnie zimną wodą i starannie osaczyć.
  • Foremkę keksową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Kilka łyżek masy mięsnej rozsmarować na dnie foremki. Następnie ułożyć wzdłuż część pasków papryki i przykryć masą mięsną. W ten sposób do foremki włożyć całą masę mięsną przekładając ja paskami papryki. Wyrównać wierzch łyżką i posmarować olejem.
  • Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć z foremki, pokroić na grube plastry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczeń rzymska. Podaj na obiad albo pokrój na kanapki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw