Pięć sztuczek, dzięki którym gotowanie stanie się łatwiejsze
Prawdziwa rewolucja w kuchni!
Lubisz i potrafisz gotować? A może myśl o spędzeniu choćby kilku minut w kuchni przyprawia cię o gęsią skórkę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak poradzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj zaskakujące, ale niezwykle skuteczne sztuczki, które ułatwią ci gotowanie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ekspresowe obieranie ziemniaków
Wszystko, czego potrzebujesz, aby obrać całe wiaderko ziemniaków to nóż, szczypce, garnek wrzącej wody i miska z lodowatą wodą. Natnij nożem surowe ziemniaki wokół ich osi. Delikatnie włóż je do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Za pomocą szczypiec wyjmij ugotowane ziemniaki i przełóż je do lodowatej wody. Gdy ziemniaki się schłodzą, możesz je bezpiecznie i szybko obrać, wystarczy, że zsuniesz z nich skórkę.
Obieranie czosnku za pomocą... słoika
Zapanuj nad bałaganem w kuchni i przyśpiesz obieranie ząbków czosnku. Wystarczy, że włożysz ząbki czosnku do słoika, zakręcisz go i potrząśniesz. Łupinki powinny się zsunąć.
Odgrzej pizzę bez włączania piekarnika
Zostało ci kilka kawałków pizzy i zastanawiasz się jak je odgrzać? A może kupiłeś mrożoną pizzę? Możesz je odgrzać bez włączania piekarnika, potrzebujesz jedynie patelni. Dzięki temu uzyskasz jednocześnie chrupiącą skórkę i roztopiony ser. Rozgrzej patelnię, połóż na niej pizzę i podgrzewaj na średnim ogniu przez minutę, dodaj kilka kropli wody, a następnie przykryj pokrywką. Kilka minut później, pizza będzie gotowa.
Jajecznica z mikrofalówki
Weź kubek i spryskaj go olejem lub oliwą w sprayu. Wbij do środka 2-3 jajka. Wierzch polej odrobiną mleka lub wody, posyp solą i pieprzem, a następnie wymieszaj widelcem do połączenia. Kubek wstaw do mikrofalówki i ustaw średnią moc na 30 sekund. Po tym czasie wymieszaj i wstaw ponownie na pół minuty. Następnie znów wymieszaj i wstaw jeszcze na 30 sekund. Po 1,5 minuty jajecznica powinna być gotowa.
Użyj łyżeczki do obierania imbiru
Nie ma potrzeby używania specjalnego narzędzia do usuwania skórki z tego dziwnie ukształtowanego korzenia. Skórka imbiru jest dość cienka, wystarczy więc zeskrobać ją za pomocą zwykłej łyżeczki.