Pięć sztuczek, dzięki którym gotowanie stanie się łatwiejsze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Prawdziwa rewolucja w kuchni!

Obraz
© 123RF

Lubisz i potrafisz gotować? A może myśl o spędzeniu choćby kilku minut w kuchni przyprawia cię o gęsią skórkę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak poradzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj zaskakujące, ale niezwykle skuteczne sztuczki, które ułatwią ci gotowanie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Ekspresowe obieranie ziemniaków

Obraz
© 123RF

Wszystko, czego potrzebujesz, aby obrać całe wiaderko ziemniaków to nóż, szczypce, garnek wrzącej wody i miska z lodowatą wodą. Natnij nożem surowe ziemniaki wokół ich osi. Delikatnie włóż je do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Za pomocą szczypiec wyjmij ugotowane ziemniaki i przełóż je do lodowatej wody. Gdy ziemniaki się schłodzą, możesz je bezpiecznie i szybko obrać, wystarczy, że zsuniesz z nich skórkę.

/ 6Obieranie czosnku za pomocą... słoika

Obraz
© 123RF

Zapanuj nad bałaganem w kuchni i przyśpiesz obieranie ząbków czosnku. Wystarczy, że włożysz ząbki czosnku do słoika, zakręcisz go i potrząśniesz. Łupinki powinny się zsunąć.

/ 6Odgrzej pizzę bez włączania piekarnika

Obraz
© 123RF

Zostało ci kilka kawałków pizzy i zastanawiasz się jak je odgrzać? A może kupiłeś mrożoną pizzę? Możesz je odgrzać bez włączania piekarnika, potrzebujesz jedynie patelni. Dzięki temu uzyskasz jednocześnie chrupiącą skórkę i roztopiony ser. Rozgrzej patelnię, połóż na niej pizzę i podgrzewaj na średnim ogniu przez minutę, dodaj kilka kropli wody, a następnie przykryj pokrywką. Kilka minut później, pizza będzie gotowa.

/ 6Jajecznica z mikrofalówki

Obraz
© 123RF

Weź kubek i spryskaj go olejem lub oliwą w sprayu. Wbij do środka 2-3 jajka. Wierzch polej odrobiną mleka lub wody, posyp solą i pieprzem, a następnie wymieszaj widelcem do połączenia. Kubek wstaw do mikrofalówki i ustaw średnią moc na 30 sekund. Po tym czasie wymieszaj i wstaw ponownie na pół minuty. Następnie znów wymieszaj i wstaw jeszcze na 30 sekund. Po 1,5 minuty jajecznica powinna być gotowa.

/ 6Użyj łyżeczki do obierania imbiru

Obraz
© 123RF

Nie ma potrzeby używania specjalnego narzędzia do usuwania skórki z tego dziwnie ukształtowanego korzenia. Skórka imbiru jest dość cienka, wystarczy więc zeskrobać ją za pomocą zwykłej łyżeczki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja