Pięć pomysłów na rzodkiewkę. Oryginalne, proste i pyszne

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Twarożek to nuda

Obraz
© Fotolia

Rzodkiewki wykorzystujemy zazwyczaj jako dodatek do kanapek czy twarożku. A jednak pomysłów na użycie tego warzywa w kuchni jest o wiele więcej. Rzodkiewki są bardzo zdrowe, a ich ostry i charakterystyczny smak powoduje, że każde danie z tymi małymi, czerwono-różowymi kulkami zyskuje nowy charakter. Oto kilka naszych propozycji na rzodkiewkowe dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Rzodkiewki duszone

Obraz
© 123RF

Kiedyś w Polsce bardzo popularne było przygotowywanie rzodkiewek na ciepło. Dziś jest to trochę zapomniany sposób, ale warto go znów wprowadzić do kuchni. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, cebula, czerwona papryka, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz, śmietana. Rzodkiewki kroimy na połówki, cebulę siekamy drobno, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, krótko smażymy, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kwadrans. Na koniec zaprawiamy śmietaną i podajemy od razu.

/ 6Zupa z rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Letnia zupa rzodkiewkowa ma bardzo charakterystyczny smak, chłodzi i dodaje energii. Składniki: pęczek rzodkiewki, marchewka, pietruszka, por, seler naciowy, bulion warzywny, sól, pieprz i słodka śmietana. Rzodkiewki czyścimy, nie wyrzucamy młodych listków, ale myjemy je dokładnie. Pozostałe warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy. Po 10 minutach dorzucamy rzodkiewki i ich listki. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę i podajemy, np. z groszkiem ptysiowym.

/ 6Rzodkiewki na parze

Obraz
© Fotolia

Gotowanie warzyw na parze nie pozbawia ich zdrowotnych właściwości. Rzodkiewki stają się bardziej delikatne, mniej ostre, więc będą smakowały także tym, którzy za tymi warzywami nie przepadają. Przygotowanie jest proste: oczyszczone rzodkiewki gotujemy przez 20 minut w naczyniu do gotowania na parze. Gorące jeszcze skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem, solimy i podajemy.

/ 6Surówka z rzodkiewek

Obraz
© 123RF

Surówka z rzodkiewki to smaczna propozycja na lunch czy obiad. Składniki możemy dobierać praktycznie dowolnie, bo do rzodkiewek pasuje mnóstwo innych warzyw. Na nasz przepis składają się: rzodkiewki, kukurydza z puszki, pomidory koktajlowe, ogórek małosolny, szalotka, koperek, śmietana, majonez, sól i pieprz. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, pomidory na pół, ogórka w kostkę, szalotkę w plasterki. Warzywa mieszamy ze sobą, zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, majonezu i pieprzu. W miarę potrzeby, doprawiamy solą do smaku.

/ 6Pesto z liści rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Liście rzodkiewek niesłusznie są traktowane jako niejadalne. Są bardzo smaczne, równie ostre jak bulwy rzodkiewek, a w dodatku wyjątkowo zdrowe. Najlepiej do jedzenia nadają się młode, świeże listki. Do zrobienia naszego pesto potrzebne nam będą: dwie szklanki umytych dokładnie liści rzodkiewek, garść orzechów włoskich, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Orzechy miksujemy z liśćmi i czosnkiem, dolewając powoli oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Takie pesto możemy dodać do makaronu lub jeść na grzankach.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita