Pięć pomysłów na rzodkiewkę. Oryginalne, proste i pyszne

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Twarożek to nuda

Obraz
© Fotolia

Rzodkiewki wykorzystujemy zazwyczaj jako dodatek do kanapek czy twarożku. A jednak pomysłów na użycie tego warzywa w kuchni jest o wiele więcej. Rzodkiewki są bardzo zdrowe, a ich ostry i charakterystyczny smak powoduje, że każde danie z tymi małymi, czerwono-różowymi kulkami zyskuje nowy charakter. Oto kilka naszych propozycji na rzodkiewkowe dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Rzodkiewki duszone

Obraz
© 123RF

Kiedyś w Polsce bardzo popularne było przygotowywanie rzodkiewek na ciepło. Dziś jest to trochę zapomniany sposób, ale warto go znów wprowadzić do kuchni. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, cebula, czerwona papryka, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz, śmietana. Rzodkiewki kroimy na połówki, cebulę siekamy drobno, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, krótko smażymy, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kwadrans. Na koniec zaprawiamy śmietaną i podajemy od razu.

/ 6Zupa z rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Letnia zupa rzodkiewkowa ma bardzo charakterystyczny smak, chłodzi i dodaje energii. Składniki: pęczek rzodkiewki, marchewka, pietruszka, por, seler naciowy, bulion warzywny, sól, pieprz i słodka śmietana. Rzodkiewki czyścimy, nie wyrzucamy młodych listków, ale myjemy je dokładnie. Pozostałe warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy. Po 10 minutach dorzucamy rzodkiewki i ich listki. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę i podajemy, np. z groszkiem ptysiowym.

/ 6Rzodkiewki na parze

Obraz
© Fotolia

Gotowanie warzyw na parze nie pozbawia ich zdrowotnych właściwości. Rzodkiewki stają się bardziej delikatne, mniej ostre, więc będą smakowały także tym, którzy za tymi warzywami nie przepadają. Przygotowanie jest proste: oczyszczone rzodkiewki gotujemy przez 20 minut w naczyniu do gotowania na parze. Gorące jeszcze skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem, solimy i podajemy.

/ 6Surówka z rzodkiewek

Obraz
© 123RF

Surówka z rzodkiewki to smaczna propozycja na lunch czy obiad. Składniki możemy dobierać praktycznie dowolnie, bo do rzodkiewek pasuje mnóstwo innych warzyw. Na nasz przepis składają się: rzodkiewki, kukurydza z puszki, pomidory koktajlowe, ogórek małosolny, szalotka, koperek, śmietana, majonez, sól i pieprz. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, pomidory na pół, ogórka w kostkę, szalotkę w plasterki. Warzywa mieszamy ze sobą, zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, majonezu i pieprzu. W miarę potrzeby, doprawiamy solą do smaku.

/ 6Pesto z liści rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Liście rzodkiewek niesłusznie są traktowane jako niejadalne. Są bardzo smaczne, równie ostre jak bulwy rzodkiewek, a w dodatku wyjątkowo zdrowe. Najlepiej do jedzenia nadają się młode, świeże listki. Do zrobienia naszego pesto potrzebne nam będą: dwie szklanki umytych dokładnie liści rzodkiewek, garść orzechów włoskich, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Orzechy miksujemy z liśćmi i czosnkiem, dolewając powoli oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Takie pesto możemy dodać do makaronu lub jeść na grzankach.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika