Pięć pomysłów na rzodkiewkę. Oryginalne, proste i pyszne

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Twarożek to nuda

Obraz
© Fotolia

Rzodkiewki wykorzystujemy zazwyczaj jako dodatek do kanapek czy twarożku. A jednak pomysłów na użycie tego warzywa w kuchni jest o wiele więcej. Rzodkiewki są bardzo zdrowe, a ich ostry i charakterystyczny smak powoduje, że każde danie z tymi małymi, czerwono-różowymi kulkami zyskuje nowy charakter. Oto kilka naszych propozycji na rzodkiewkowe dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Rzodkiewki duszone

Obraz
© 123RF

Kiedyś w Polsce bardzo popularne było przygotowywanie rzodkiewek na ciepło. Dziś jest to trochę zapomniany sposób, ale warto go znów wprowadzić do kuchni. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, cebula, czerwona papryka, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz, śmietana. Rzodkiewki kroimy na połówki, cebulę siekamy drobno, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, krótko smażymy, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kwadrans. Na koniec zaprawiamy śmietaną i podajemy od razu.

/ 6Zupa z rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Letnia zupa rzodkiewkowa ma bardzo charakterystyczny smak, chłodzi i dodaje energii. Składniki: pęczek rzodkiewki, marchewka, pietruszka, por, seler naciowy, bulion warzywny, sól, pieprz i słodka śmietana. Rzodkiewki czyścimy, nie wyrzucamy młodych listków, ale myjemy je dokładnie. Pozostałe warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy. Po 10 minutach dorzucamy rzodkiewki i ich listki. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę i podajemy, np. z groszkiem ptysiowym.

/ 6Rzodkiewki na parze

Obraz
© Fotolia

Gotowanie warzyw na parze nie pozbawia ich zdrowotnych właściwości. Rzodkiewki stają się bardziej delikatne, mniej ostre, więc będą smakowały także tym, którzy za tymi warzywami nie przepadają. Przygotowanie jest proste: oczyszczone rzodkiewki gotujemy przez 20 minut w naczyniu do gotowania na parze. Gorące jeszcze skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem, solimy i podajemy.

/ 6Surówka z rzodkiewek

Obraz
© 123RF

Surówka z rzodkiewki to smaczna propozycja na lunch czy obiad. Składniki możemy dobierać praktycznie dowolnie, bo do rzodkiewek pasuje mnóstwo innych warzyw. Na nasz przepis składają się: rzodkiewki, kukurydza z puszki, pomidory koktajlowe, ogórek małosolny, szalotka, koperek, śmietana, majonez, sól i pieprz. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, pomidory na pół, ogórka w kostkę, szalotkę w plasterki. Warzywa mieszamy ze sobą, zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, majonezu i pieprzu. W miarę potrzeby, doprawiamy solą do smaku.

/ 6Pesto z liści rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Liście rzodkiewek niesłusznie są traktowane jako niejadalne. Są bardzo smaczne, równie ostre jak bulwy rzodkiewek, a w dodatku wyjątkowo zdrowe. Najlepiej do jedzenia nadają się młode, świeże listki. Do zrobienia naszego pesto potrzebne nam będą: dwie szklanki umytych dokładnie liści rzodkiewek, garść orzechów włoskich, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Orzechy miksujemy z liśćmi i czosnkiem, dolewając powoli oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Takie pesto możemy dodać do makaronu lub jeść na grzankach.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania