Pięć pomysłów na rzodkiewkę. Oryginalne, proste i pyszne

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Twarożek to nuda

Obraz
© Fotolia

Rzodkiewki wykorzystujemy zazwyczaj jako dodatek do kanapek czy twarożku. A jednak pomysłów na użycie tego warzywa w kuchni jest o wiele więcej. Rzodkiewki są bardzo zdrowe, a ich ostry i charakterystyczny smak powoduje, że każde danie z tymi małymi, czerwono-różowymi kulkami zyskuje nowy charakter. Oto kilka naszych propozycji na rzodkiewkowe dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Rzodkiewki duszone

Obraz
© 123RF

Kiedyś w Polsce bardzo popularne było przygotowywanie rzodkiewek na ciepło. Dziś jest to trochę zapomniany sposób, ale warto go znów wprowadzić do kuchni. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, cebula, czerwona papryka, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz, śmietana. Rzodkiewki kroimy na połówki, cebulę siekamy drobno, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, krótko smażymy, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kwadrans. Na koniec zaprawiamy śmietaną i podajemy od razu.

/ 6Zupa z rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Letnia zupa rzodkiewkowa ma bardzo charakterystyczny smak, chłodzi i dodaje energii. Składniki: pęczek rzodkiewki, marchewka, pietruszka, por, seler naciowy, bulion warzywny, sól, pieprz i słodka śmietana. Rzodkiewki czyścimy, nie wyrzucamy młodych listków, ale myjemy je dokładnie. Pozostałe warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy. Po 10 minutach dorzucamy rzodkiewki i ich listki. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę i podajemy, np. z groszkiem ptysiowym.

/ 6Rzodkiewki na parze

Obraz
© Fotolia

Gotowanie warzyw na parze nie pozbawia ich zdrowotnych właściwości. Rzodkiewki stają się bardziej delikatne, mniej ostre, więc będą smakowały także tym, którzy za tymi warzywami nie przepadają. Przygotowanie jest proste: oczyszczone rzodkiewki gotujemy przez 20 minut w naczyniu do gotowania na parze. Gorące jeszcze skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem, solimy i podajemy.

/ 6Surówka z rzodkiewek

Obraz
© 123RF

Surówka z rzodkiewki to smaczna propozycja na lunch czy obiad. Składniki możemy dobierać praktycznie dowolnie, bo do rzodkiewek pasuje mnóstwo innych warzyw. Na nasz przepis składają się: rzodkiewki, kukurydza z puszki, pomidory koktajlowe, ogórek małosolny, szalotka, koperek, śmietana, majonez, sól i pieprz. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, pomidory na pół, ogórka w kostkę, szalotkę w plasterki. Warzywa mieszamy ze sobą, zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, majonezu i pieprzu. W miarę potrzeby, doprawiamy solą do smaku.

/ 6Pesto z liści rzodkiewki

Obraz
© 123RF

Liście rzodkiewek niesłusznie są traktowane jako niejadalne. Są bardzo smaczne, równie ostre jak bulwy rzodkiewek, a w dodatku wyjątkowo zdrowe. Najlepiej do jedzenia nadają się młode, świeże listki. Do zrobienia naszego pesto potrzebne nam będą: dwie szklanki umytych dokładnie liści rzodkiewek, garść orzechów włoskich, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Orzechy miksujemy z liśćmi i czosnkiem, dolewając powoli oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Takie pesto możemy dodać do makaronu lub jeść na grzankach.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności