pianka na biszkopcie
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl mąki tortowej
- 0.5 szkl mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia
- 0.5 szkl cukru
- Masa:
- 3 galaretki truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
- 2 kremówki 30%
biszkopt:
białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier, później dodawać na zmianę 1 żółtko i wymieszane mąki z proszkiem. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stp. C.
masa:
2 galaretki rozrobić w połowie proponawanej ilości wody i poczekać aż wystgnie. gdy galaretka zacznie tężeć ubić na sztywno kremówkę i dodać do niej ubitą na pianę galaretkę to wylać na wcześniej wystudzony i zmoczony alkoholem biszkopt. Na masie układać truskawki. wszystko polać 3 ostudzoną galaretką. Włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Przepis dodał użytkownik kruszka
Podziel się opinią
Komentarze