Perliczka z masłem imbirowym

Perliczka niegdyś często pojawiała się na polskich stołach, a dziś traktowana jest jako nietypowa alternatywa dla kurczaka. Ma intensywniejszy kolor mięsa i charakterystyczny smak, który dodatkowo spotęguje imbir. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca podać ją z delikatnym sufletem marchewkowym. Oryginalna receptura na to danie pochodzi z 1904 roku spod pióra Marty Norkowskiej.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Perliczka niegdyś często pojawiała się na polskich stołach, a dziś traktowana jest jako nietypowa alternatywa dla kurczaka. Ma intensywniejszy kolor mięsa i charakterystyczny smak, który podkreśli imbir. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca podać ją z delikatnym sufletem marchewkowym. Oryginalna receptura na to danie pochodzi z 1904 roku i wyszła spod pióra Marty Norkowskiej.

Składniki:

1 perliczka
kawałek korzenia imbiru
pieprzu

Przygotowanie:

Perliczkę myję, dokładnie osuszam i delikatnie podwijam skórę na piersiach - tak, żeby można było umieścić dłoń między skórą a piersią perliczki. Trzeba uważać, żeby nie rozciąć skórki. Pod skórę piersi perliczki nakładam masło. Dzięki temu w trakcie pieczenia perliczka się nie wysuszy i będzie soczysta. Obieram imbir i trę go na małych oczkach tarki. Nacieram wnętrze perliczki imbirem, a zewnątrz dobrze ją solę i pieprzę. Perliczkę układam w formie wysmarowanej masłem. Piekę przez ok. 45 minut w 190 stopniach. Przygotowuję masło imbirowe: ucieram zwykłe masło z otartym korzeniem imbiru. Upieczoną perliczkę nacinam na piersiach i wykładam w to miejsce masło imbirowe, które błyskawicznie zacznie się wtapiać w gorące mięso. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce