Trwa ładowanie...

Perliczka z masłem imbirowym

Perliczka niegdyś często pojawiała się na polskich stołach, a dziś traktowana jest jako nietypowa alternatywa dla kurczaka. Ma intensywniejszy kolor mięsa i charakterystyczny smak, który dodatkowo spotęguje imbir. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca podać ją z delikatnym sufletem marchewkowym. Oryginalna receptura na to danie pochodzi z 1904 roku spod pióra Marty Norkowskiej.

Perliczka z masłem imbirowymŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d3dgkl7
d3dgkl7

Perliczka niegdyś często pojawiała się na polskich stołach, a dziś traktowana jest jako nietypowa alternatywa dla kurczaka. Ma intensywniejszy kolor mięsa i charakterystyczny smak, który podkreśli imbir. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca podać ją z delikatnym sufletem marchewkowym. Oryginalna receptura na to danie pochodzi z 1904 roku i wyszła spod pióra Marty Norkowskiej.

Składniki:

1 perliczka
kawałek korzenia imbiru
pieprzu

Przygotowanie:

Perliczkę myję, dokładnie osuszam i delikatnie podwijam skórę na piersiach - tak, żeby można było umieścić dłoń między skórą a piersią perliczki. Trzeba uważać, żeby nie rozciąć skórki. Pod skórę piersi perliczki nakładam masło. Dzięki temu w trakcie pieczenia perliczka się nie wysuszy i będzie soczysta. Obieram imbir i trę go na małych oczkach tarki. Nacieram wnętrze perliczki imbirem, a zewnątrz dobrze ją solę i pieprzę. Perliczkę układam w formie wysmarowanej masłem. Piekę przez ok. 45 minut w 190 stopniach. Przygotowuję masło imbirowe: ucieram zwykłe masło z otartym korzeniem imbiru. Upieczoną perliczkę nacinam na piersiach i wykładam w to miejsce masło imbirowe, które błyskawicznie zacznie się wtapiać w gorące mięso. Gotowe!

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj