Perfekcyjne jajko sadzone. Pamiętaj o kilku zasadach
Jajko sadzone z młodymi ziemniaczkami i mizerią to jeden z letnich smaków oraz element tradycyjnego brytyjskiego śniadania. Doskonale pasuje do kotleta schabowego. Jednak wbrew pozorom jajko sadzone można przygotować nieprawidłowo. Jeśli usmaży się je na zbyt dużym ogniu, kiepskim tłuszczu czy doprawi w złym momencie, może wyjść jajeczna katastrofa.
Aby żółtko miało ładny kolor, najlepiej doprawiać je na samym końcu - sól może bowiem zmienić barwę produktu. Najważniejsze to odpowiednie ścięcie białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynności żółtka. Najlepiej smakują jajka usmażone na maśle lub maśle klarowanym. Co ciekawe, Hiszpanie chwalą sobie sadzone przygotowane w głębokim oleju. Wbijamy jajko na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3-4 minut. Uwaga, tłuszcz może pryskać. By tego uniknąć, możemy przykryć patelnię pokrywkę. Wtedy jajko zetnie się szybciej.
Jeśli mamy ochotę na fantazyjny sposób podania jajka, nie trzeba kupować specjalnych foremek. Doskonale sprawdzą się papryki, które ładnie wyglądają i są smaczne. Jajko sadzone możemy również przygotować w piekarniku, a zamiast foremek użyć wydrążonych czerstwych kajzerek. na dno bułki wkładamy plasterki boczku, wbijamy jajko i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl