Penne z cukinią i tuńczykiem w sosie śmietanowym
Ten makaron przygotujecie w ekspresowym tempie z zaledwie kilku składników. Połączenie cukinii i tuńczyka jest bardzo smaczne i lekkie. Jeśli zostanie wam dodatkowa porcja, możecie spakować ją do pracy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 3 małe cukinie lub 1 duża
- 1 lub 2 (w zależności od upodobania) puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- duża śmietana homogenizowana lub 2 mniejsze
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przepis
- Pokrojoną w plastry cukinię smażymy na oliwie, do zarumienienia. Dodajemy tuńczyka, pieprz i zioła.
- Chwilę smażymy po czym odstawiamy patelnię i dodajemy śmietanę, mieszamy żeby się nie zwarzyła.
- Ugotowany makaron mieszamy na patelni z sosem, tak aby był nim w całości pokryty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl