Patelnia w kuchni to podstawa. Jaka będzie najlepsza?

Patelnia to podstawowa rzecz w kuchni. Mając tylko patelnie i nóż można zrobić pyszny obiad. Patelni jest wiele, więc jak wybrać tę najlepszą? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, a jedynym wyznacznikiem nie powinna być cena.

Patelnie dzielimy na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Radosław Rosiejka
8

Warto się zastanowić czy patelnia będzie służyć tylko do przyrządzenia porannej jajecznicy, czy zagoszczą na niej nie tylko jajka. Patelnie dzielą się na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe. Każda z nich ma swoje zalety i wady.

Zaletą aluminiowych jest ich niska cena. Natomiast ich wadą jest spód, który pod wpływem temperatury może zacząć się odkształcać. Dlatego lepiej nie przyrządzać w nich potraw, które potrzebują dużo czasu. Ale do zrobienia jajecznicy powinna wystarczyć.

Lepszymi patelniami są te ze stali nierdzewnej, ponieważ są bardzo wytrzymałe. Można mieszać w nich metalowymi łyżkami bez obawy o zarysowanie powłoki. Stal może budzić obawy, czy nasze dania będą miały metaliczny posmak. Otóż nic takiego się nie zdarzy, bo patelnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcję z potrawami.

Równie dobre są patelnie żeliwne. Są bardzo twarde i odporne na zniszczenia. Jednak mają też swoje wady, jakimi są ciężar oraz to, że nie można ich myć w zmywarce. Jeśli nie jest emaliowana to co kilka miesięcy należy ją zaimpregnować olejem roślinnym. Polega to na przetarciu olejem patelni i włożeniem jej do gorącego piekarnika. Można też rozgrzać ją na gazie i poczekać aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Informacje, jak dbać o patelnie żeliwną można znaleźć na ulotkach producentów.

Właśnie patelnie stalowe i żeliwne są najlepsze do smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jednak na rynku są też patelnie z powłokami tytanowymi i teflonowymi. Obie powłoki sprawiają, że potrawy nie przywierają, ale tytanowe są najdroższe. Najczęściej można spotkać patelnie teflonowe, ale nie każdy wie, że nie można stosować na nich ostrych sztućców. Metalowe łyżki i widelce mogą zarysować powłokę, a potrawy zaczną przywierać. Krąży też opinia, że uszkodzenie powłoki jest niebezpieczne dla zdrowia. Jednak u czołowych producentów nie spotkamy w powłoce kwasu perfluorooktanowy, więc nie ma się czego obawiać.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg