Patelnia w kuchni to podstawa. Jaka będzie najlepsza?

Patelnia to podstawowa rzecz w kuchni. Mając tylko patelnie i nóż można zrobić pyszny obiad. Patelni jest wiele, więc jak wybrać tę najlepszą? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, a jedynym wyznacznikiem nie powinna być cena.

Patelnie dzielimy na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Radosław Rosiejka

Warto się zastanowić czy patelnia będzie służyć tylko do przyrządzenia porannej jajecznicy, czy zagoszczą na niej nie tylko jajka. Patelnie dzielą się na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe. Każda z nich ma swoje zalety i wady.

Zaletą aluminiowych jest ich niska cena. Natomiast ich wadą jest spód, który pod wpływem temperatury może zacząć się odkształcać. Dlatego lepiej nie przyrządzać w nich potraw, które potrzebują dużo czasu. Ale do zrobienia jajecznicy powinna wystarczyć.

Lepszymi patelniami są te ze stali nierdzewnej, ponieważ są bardzo wytrzymałe. Można mieszać w nich metalowymi łyżkami bez obawy o zarysowanie powłoki. Stal może budzić obawy, czy nasze dania będą miały metaliczny posmak. Otóż nic takiego się nie zdarzy, bo patelnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcję z potrawami.

Równie dobre są patelnie żeliwne. Są bardzo twarde i odporne na zniszczenia. Jednak mają też swoje wady, jakimi są ciężar oraz to, że nie można ich myć w zmywarce. Jeśli nie jest emaliowana to co kilka miesięcy należy ją zaimpregnować olejem roślinnym. Polega to na przetarciu olejem patelni i włożeniem jej do gorącego piekarnika. Można też rozgrzać ją na gazie i poczekać aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Informacje, jak dbać o patelnie żeliwną można znaleźć na ulotkach producentów.

Właśnie patelnie stalowe i żeliwne są najlepsze do smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jednak na rynku są też patelnie z powłokami tytanowymi i teflonowymi. Obie powłoki sprawiają, że potrawy nie przywierają, ale tytanowe są najdroższe. Najczęściej można spotkać patelnie teflonowe, ale nie każdy wie, że nie można stosować na nich ostrych sztućców. Metalowe łyżki i widelce mogą zarysować powłokę, a potrawy zaczną przywierać. Krąży też opinia, że uszkodzenie powłoki jest niebezpieczne dla zdrowia. Jednak u czołowych producentów nie spotkamy w powłoce kwasu perfluorooktanowy, więc nie ma się czego obawiać.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać