Patelnia w kuchni to podstawa. Jaka będzie najlepsza?

Patelnia to podstawowa rzecz w kuchni. Mając tylko patelnie i nóż można zrobić pyszny obiad. Patelni jest wiele, więc jak wybrać tę najlepszą? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, a jedynym wyznacznikiem nie powinna być cena.

Patelnie dzielimy na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Radosław Rosiejka

Warto się zastanowić czy patelnia będzie służyć tylko do przyrządzenia porannej jajecznicy, czy zagoszczą na niej nie tylko jajka. Patelnie dzielą się na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe. Każda z nich ma swoje zalety i wady.

Zaletą aluminiowych jest ich niska cena. Natomiast ich wadą jest spód, który pod wpływem temperatury może zacząć się odkształcać. Dlatego lepiej nie przyrządzać w nich potraw, które potrzebują dużo czasu. Ale do zrobienia jajecznicy powinna wystarczyć.

Lepszymi patelniami są te ze stali nierdzewnej, ponieważ są bardzo wytrzymałe. Można mieszać w nich metalowymi łyżkami bez obawy o zarysowanie powłoki. Stal może budzić obawy, czy nasze dania będą miały metaliczny posmak. Otóż nic takiego się nie zdarzy, bo patelnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcję z potrawami.

Równie dobre są patelnie żeliwne. Są bardzo twarde i odporne na zniszczenia. Jednak mają też swoje wady, jakimi są ciężar oraz to, że nie można ich myć w zmywarce. Jeśli nie jest emaliowana to co kilka miesięcy należy ją zaimpregnować olejem roślinnym. Polega to na przetarciu olejem patelni i włożeniem jej do gorącego piekarnika. Można też rozgrzać ją na gazie i poczekać aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Informacje, jak dbać o patelnie żeliwną można znaleźć na ulotkach producentów.

Właśnie patelnie stalowe i żeliwne są najlepsze do smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jednak na rynku są też patelnie z powłokami tytanowymi i teflonowymi. Obie powłoki sprawiają, że potrawy nie przywierają, ale tytanowe są najdroższe. Najczęściej można spotkać patelnie teflonowe, ale nie każdy wie, że nie można stosować na nich ostrych sztućców. Metalowe łyżki i widelce mogą zarysować powłokę, a potrawy zaczną przywierać. Krąży też opinia, że uszkodzenie powłoki jest niebezpieczne dla zdrowia. Jednak u czołowych producentów nie spotkamy w powłoce kwasu perfluorooktanowy, więc nie ma się czego obawiać.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀