Patelnia w kuchni to podstawa. Jaka będzie najlepsza?

Patelnia to podstawowa rzecz w kuchni. Mając tylko patelnie i nóż można zrobić pyszny obiad. Patelni jest wiele, więc jak wybrać tę najlepszą? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, a jedynym wyznacznikiem nie powinna być cena.

Patelnie dzielimy na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Radosław Rosiejka

Warto się zastanowić czy patelnia będzie służyć tylko do przyrządzenia porannej jajecznicy, czy zagoszczą na niej nie tylko jajka. Patelnie dzielą się na aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz teflonowe. Każda z nich ma swoje zalety i wady.

Zaletą aluminiowych jest ich niska cena. Natomiast ich wadą jest spód, który pod wpływem temperatury może zacząć się odkształcać. Dlatego lepiej nie przyrządzać w nich potraw, które potrzebują dużo czasu. Ale do zrobienia jajecznicy powinna wystarczyć.

Lepszymi patelniami są te ze stali nierdzewnej, ponieważ są bardzo wytrzymałe. Można mieszać w nich metalowymi łyżkami bez obawy o zarysowanie powłoki. Stal może budzić obawy, czy nasze dania będą miały metaliczny posmak. Otóż nic takiego się nie zdarzy, bo patelnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcję z potrawami.

Równie dobre są patelnie żeliwne. Są bardzo twarde i odporne na zniszczenia. Jednak mają też swoje wady, jakimi są ciężar oraz to, że nie można ich myć w zmywarce. Jeśli nie jest emaliowana to co kilka miesięcy należy ją zaimpregnować olejem roślinnym. Polega to na przetarciu olejem patelni i włożeniem jej do gorącego piekarnika. Można też rozgrzać ją na gazie i poczekać aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Informacje, jak dbać o patelnie żeliwną można znaleźć na ulotkach producentów.

Właśnie patelnie stalowe i żeliwne są najlepsze do smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jednak na rynku są też patelnie z powłokami tytanowymi i teflonowymi. Obie powłoki sprawiają, że potrawy nie przywierają, ale tytanowe są najdroższe. Najczęściej można spotkać patelnie teflonowe, ale nie każdy wie, że nie można stosować na nich ostrych sztućców. Metalowe łyżki i widelce mogą zarysować powłokę, a potrawy zaczną przywierać. Krąży też opinia, że uszkodzenie powłoki jest niebezpieczne dla zdrowia. Jednak u czołowych producentów nie spotkamy w powłoce kwasu perfluorooktanowy, więc nie ma się czego obawiać.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg