Trwa ładowanie...
d139vhk
d139vhk

Pasztet z grzybami

Przepis

Choć przygotowanie pasztetu nie jest łatwe, warto się o to pokusić. Domowy pasztet z mięsa i wątróbki może być hitem świątecznego menu. Zobaczcie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz

2.5
(2 głosy)
Oceń:
d139vhk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Składniki

⦁ 1½ kg łopatki wieprzowej
⦁ 600 g podgardla wieprzowego
⦁ 200 g wątróbki wieprzowej
⦁ 2 marchewki
⦁ 2 pietruszki
⦁ 2 cebule
⦁ ½ selera
⦁ 2 liście laurowe
⦁ kilka ziarenek ziela angielskiego
⦁ 150 g mrożonych prawdziwków
⦁ 150 g mrożonych podgrzybków
⦁ 150 g - mrożonych kurek
⦁ 5 jajek
⦁ gałka muszkatołowa do smaku
⦁ sól i pieprz
⦁ 1 łyżka masła do smażenia
⦁ 1 łyżka masła do natłuszczenia foremki
⦁ 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Przepis

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę. Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki. Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule. Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.

Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać. Wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą. Dokładnie wyrobić. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.

Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną. Wyrównać. Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć. Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet z grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk