Pasztet z grzybami
Choć przygotowanie pasztetu z grzybami nie jest łatwe, warto się o to pokusić. Domowy pasztet z mięsa i wątróbki może być hitem świątecznego menu. Zobaczcie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
⦁   1½ kg łopatki wieprzowej
⦁   600 g podgardla wieprzowego
⦁   200 g wątróbki wieprzowej
⦁   2 marchewki
⦁   2 pietruszki
⦁   2 cebule
⦁   ½ selera
⦁   2 liście laurowe
⦁   kilka ziarenek ziela angielskiego
⦁   150 g mrożonych prawdziwków
⦁   150 g mrożonych podgrzybków
⦁   150 g - mrożonych kurek
⦁   5 jajek
⦁   gałka muszkatołowa do smaku
⦁   sól i pieprz
⦁   1 łyżka masła do smażenia
⦁   1 łyżka masła do natłuszczenia foremki
⦁   2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
Przepis
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę. Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki. Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule. Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.
Przepis
Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać. Wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą. Dokładnie wyrobić. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.
Przepis
Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną. Wyrównać. Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć. Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.